Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, και ειδικότερα σε γενικές γραμματείες υπουργείων, ΔΕΚΟ, δημόσιους φορείς και περιφέρειες. Μέσα στον Ιούλιο, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα έχει κλειδώσει και το όνομα του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Για τη θέση, δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα η κ. Μαρία Δαμανάκη, η οποία μάχεται υπέρ μιας νέας θητείας και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εσχάτως επιστρατεύει όλο το δίκτυο των διεθνών επαφών της. Στο κάδρο των ενδιαφερομένων παραμένει και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.



Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", την ίδια ώρα πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ζωηρή εσωτερική διαβούλευση, τόσο στη Ν.Δ. όσο όμως και στο ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να ενδυναμώσουν το κυβερνητικό μήνυμα περί σταθερότητας και εξάντλησης της τετραετίας.



Σε «κλειδί» του επικείμενου σαρωτικού ανασχηματισμού αναδεικνύονται τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τη... ΔΗΜΑΡ, η διετής θητεία των οποίων βαίνει τώρα προς την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους κ. Αθ. Σχίζα πρόεδρο της ΓΑΙΑΟΣΕ, τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Γ. Τσάλτα, τον επικεφαλής των ΕΛΤΑ κ. Κ. Μελαχροινό, τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ κ. Κ. Θεοφύλακτο, τον πρόεδρο του ΝΑΤ κ. Γ. Θεοτοκά, τον κ. Θ. Καλπακτσόγλου από τον ΟΑΕΠ και τον κ. Α. Καλλιπολίτη από το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.



Πoλλοί «μνηστήρες» προσβλέπουν και στις θέσεις που σήμερα κατέχουν πρόσωπα τα οποία έχουν εκδηλώσει πρόθεση καθόδου στον εκλογικό στίβο. Από αυτούς, οι σίγουροι είναι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Δημ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Γ.Γ. Δημοσίων Εργων Στρ. Σιμόπουλος, ο οποίος θα πολιτευτεί στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ωστόσο, μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκινά το 18μηνο πριν από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και θεωρείται μάλλον απίθανο να αντικατασταθούν νωρίτερα από τον πρωθυπουργό. Στους ενδιαφερόμενους για πιθανή κάθοδο στον εκλογικό στίβο περιλαμβάνονται και ο Γ.Γ. Επικοινωνίας Α. Κατσανιώτης, ο οποίος σκέπτεται να πολιτευτεί στην Αχαΐα, η Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών Ν. Γιαννακοπούλου, αν είναι εκ νέου υποψήφια στη Μεσσηνία, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κόκκορης ο οποίος πιθανολογείται ότι θα πολιτευτεί εκ νέου στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ο Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Γ. Παναγιωτόπουλος.



Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει μήνυμα ανανέωσης και προοπτικής με την επιλογή προσώπων που διαθέτουν καλά βιογραφικά αλλά όχι απαραίτητα κομματικά ένσημα. Παρά ταύτα, στο παρασκήνιο οι πιέσεις των κομματικών εντείνονται. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι θέσεις των Γ.Γ. των υπουργείων, και ιδιαίτερα εκείνων στα οποία υπήρξε αλλαγή φρουράς στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις Γ.Γ. των υπουργείων Εσωτερικών, Δημ. Τάξης, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου οι κ. Αργ. Ντινόπουλος, Β. Κικίλιας, Κ. Τασούλας και Γ. Καρασμάνης προωθούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείονται αλλαγές προσώπων σε νευραλγικούς τομείς της υγείας, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος.



Παρότι πολλοί στη Ν.Δ. θα επιθυμούσαν να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του ΙΚΑ, από το ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ότι ο νυν διοικητής κ. Ρ. Σπυρόπουλος θα παραμείνει στη θέση του. Στους αμετακίνητους εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου, ενώ νέα ηγεσία εκτιμάται ότι θα αποκτήσει και η ενιαία εταιρεία ΔΕΠΑΝΟΜ - Θέμις Κατασκευαστική και ΟΣΚ.





 
Top