Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εναρμόνιση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες καταγράφουν την οικονομική τους απόδοση, περιλαμβάνουν κάποια μέρη της σκιώδους οικονομίας ή ακόμη και της μαύρης αγοράς, στον υπολογισμό του ΑΕΠ.

Αυτή η αναθεώρηση των εθνικών προϋπολογισμών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2014 θα συμπεριλάβει την πορνεία και την πώληση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η αμφιλεγόμενη κίνηση, αναμένεται να ενισχύσει τις οικονομίες σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ήδη, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η συμπερίληψη ορισμένων παράνομων δραστηριοτήτων - όπως η πορνεία, η εισαγωγή, και η χρήση ναρκωτικών - θα προσθέσει περίπου 10 δισ. στερλίνες ή περίπου 0,7%, στην ετήσια οικονομική παραγωγή.

Τα νέα αυτά είναι ευχάριστα για τη Βρετανία, της οποίας η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,85 στο α΄τρίμηνο του 2014. Επίσης, θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για πολλές προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης, σημειώνει το CNBC.

Παρόλα αυτά, ο Θάνος Βαμβακίδης, αναλυτής συναλλάγματος στην Bank of America Merrill Lynch Global Research, δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

«Το να συμπεριλάβει κανείς τα έσοδα από την πορνεία και ναρκωτικά στον υπολογισμό του ΑΕΠ, δεν αποτελεί λύση στο αναπτυξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», δήλωσε ο αναλυτής στο CNBC.

Και εξήγησε πως αν σπρώξεις τους πολίτες στην παραοικονομία, τότε πρόκειται για πρόβλημα,. Δεν αποτελεί υγιή ανάκαμψη. Παράλληλα, εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο που οι δραστηριότητες αυτές θα συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς.

«Θα προτιμούσα να δω αναθεωρήσεις υπολογίζοντας την παραοικονομία στο σύνολό της, παρά τις επιμέρους δραστηριότητες», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο think tank Open Europe, τονίζει ότι το ζήτημα περιπλέκεται καθώς σε κάποιες χώρες κάποιες δραστηριότητες είναι παράνομες, ωστόσο σε κάποιες άλλες, όχι.

Ο αντίκτυπος διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία αναμένεται να λάβει μια ώθηση ΑΕΠ μεταξύ 4% -5%, ενώ η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχυθούν κατά 3%-4%, σύμφωνα με την Eurostat.

Ως εκ τούτου, ο James Ashley, επικεφαλής οικονομολόγος της RBC Capital Markets, είπε ότι ήταν σημαντικό να μην θεωρήσουμε πανάκεια την ένταξη της παράνομης δραστηριότητας στους εθνικούς λογαριασμούς.

www.bankingnews.gr 
 
Top