Εναν φονικό ιό που είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον, ο οποίος το 1918 είχε προκαλέσει την πανδημία «ισπανικής γρίπης» με περίπου 50 εκατ. θύματα παγκοσμίως, δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες σε ένα πείραμα το οποίο πυροδοτεί ρίγη ανησυχίας, κύματα επικρίσεων και χαρακτηρίζεται παρανοϊκό από μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας, που ζητά τη διακοπή των ερευνών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον δηλώνουν ότι
σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν πόσο εύκολο είναι να αναδυθεί στην εποχή μας ξανά ένας τέτοιος επικίνδυνος ιός, ώστε με κατάλληλη προετοιμασία να μπορεί να αντιμετωπιστεί μία νέα ανάλογη πανδημία στο μέλλον.

Ομως ο λόρδος Μέι, πρώην πρόεδρος της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, συνοψίζει τις ισχυρές επιστημονικές επιφυλάξεις δηλώνοντας: «Ναι, είμαστε αντιμέτωποι με κινδύνους, όμως αυτοί δεν προέρχονται από ιούς αλλά από τα εργαστήρια υπερ-φιλόδοξων ερευνητών».

Με μεταλλάξεις

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ιαπωνικής καταγωγής καθηγητή ιολογίας Γιοσιχίρο Καβαόκα, χρησιμοποίησαν την τεχνική της ανάστροφης γενετικής για να «συναρμολογήσουν» τον ιό από επιμέρους γενετικά τμήματα άλλων ιών της γρίπης των πτηνών. Στη συνέχεια, έκαναν τις κατάλληλες μεταλλάξεις σε αυτόν, ώστε να μεταφέρεται μέσω του αέρα και έτσι να εξαπλώνεται πιο εύκολα από τον ένα οργανισμό στον άλλο, πράγμα που τον καθιστά δυνητικά πιο φονικό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επτά μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, που μπορούν να τον κάνουν να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων τόσο εύκολα όσο ο ιός της ισπανικής γρίπης.

Ο νέος ιός εκτιμάται ότι διαφέρει μόνο κατά 3% σε σχέση με τον ιό της ισπανικής γρίπης. Στο πόρισμά τους υπογραμμίζεται ότι τα διάφορα στελέχη ιών της γρίπης των πτηνών, που κυκλοφορούν σήμερα στη φύση, περιέχουν όλα τα αναγκαία γενετικά συστατικά που μπορεί να συνδυαστούν κάποια στιγμή και έτσι να γεννήσουν ένα νέο άκρως φονικό ιό.

«Ριψοκίνδυνη δραστηριότητα, ακόμη και για τα πιο ασφαλή εργαστήρια» χαρακτήρισε τις έρευνες ο καθηγητής επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς, υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες δεν θα έπρεπε να παίρνουν τέτοια ρίσκα χωρίς ισχυρές ενδείξεις ότι η δουλειά τους μπορεί να σώσει ζωές. «Πειράματα όπως αυτό του Καβαόκα μπορεί να εξαπολύσουν μία καταστροφική πανδημία, αν ο ιός δραπετεύσει ή σκόπιμα απελευθερωθεί από κάποιο εργαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίπσιτς.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.guardian.co.uk)
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ
Από: enet.gr
 
Top