3/6/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η δημοτική κίνηση πολιτών Κερατσινίου και Δραπετσώνας ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ και ο νεοεκλεγείςΔήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, εν όψει της ανάληψης της δημοτικής αρχής το Σεπτέμβριο του 2014, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στις πρόσφατες κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από την περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης (περιοχή Λιπασμάτων και την ευρύτερη αυτής).

Όπως καλά γνωρίζουν οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, ο χώρος των Λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει διάφορες προεκλογικές φιέστες, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής για τη δημιουργία πίστας «Φόρμουλα 1».

Στις 18 και στις 25 Μαΐου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών του Δήμου μας εμπράκτως αποδοκίμασε τα σχέδια αυτά, σχέδια ανεδαφικά και προσανατολισμένα αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον και όχι προς όφελός του.

Τις ίδιες όμως μέρες που ο απερχόμενος πλέον Δήμαρχος περιέφερε τις μακέτες που θα μετέτρεπαν δήθεν τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι σε Μόντε Κάρλο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προχωρούσε σε πολύ πιο ουσιαστικές και καταστροφικές πολιτικές, «αξιοποίησης» της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Μαρτίου του 2014 ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας μετονομάζεται σε περιοχή Μητροπολιτικής Ανάπλασης, εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως με συντελεστή δόμησης 0,6 και τίθεται σε ισχύ ο θεσμός της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ).

Με την απόφαση αυτή ο Δήμος χάνει το δικαίωμα να ελέγχει ( και άρα να εγκρίνει ή να απορρίπτει ) τον οποιοδήποτε πολεοδομικό σχεδιασμό επανάχρησης του χώρου.

Το μέλλον της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης περιέρχεται αποκλειστικά στα χέρια του Υπουργείου με προφανή στόχο την άμεση αξιοποίησή της σε πλήρη αρμονία με τα επιχειρηματικά σχέδια των ιδιοκτητών της περιοχής : της Πρότυπου Κτηματικής Τουριστικής Α.Ε., της Lafarge-Όμιλος Εταιρείων Ηρακλής, του Ομίλου της Aegean του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Ταυτόχρονα, με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας η κυβέρνηση κατέθεσε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, νομοσχέδιο για Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και της Αττικής, στο οποίο με σαφήνεια αναφέρεται στην πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 14 παράγραφος 4 του σχετικού παραρτήματος του νομοσχεδίου προς ψήφιση για το ρυθμιστικό της Αθήνας εστιάζει «στη πολεοδομική συγκρότηση και στην οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου» με στόχο τη δημιουργία ενός «πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά» !

Τα μεγαλεπίβολα αυτά σχέδια στην ουσία φωτογραφίζουν το μέλλον της περιοχής: άναρχη δόμηση και ετερογενείς χρήσεις, με ζώνες βιομηχανίας, αλλά και κατοικίας. Χρήσεις μεταξύ τους ασύμβατες, αλλά ταυτόχρονα συμβατές με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Επίσης, η παραλιακή μετώπη παραχωρείται στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και στα επιχειρηματικά σχέδια της Διοίκησης του, με την πρόβλεψη να επεκταθεί το δίκτυο μεταφορών με μέσα σταθερής τροχιάς.

΄Ετσι, η «φυσική» διέξοδος της πόλης μας προς τη θάλασσα χάνεται οριστικά, το φυσικό περιβάλλον επιβαρύνεται εκ νέου με νέες βιομηχανικές μονάδες και τα ιδιωτικά συμφέροντα σε συνεργασία με τη κυβερνητική πολιτική, μας στερούν τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο που χρειάζεται η πόλη μας.

Εμείς στον Άλλο Δρόμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας προτείνουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην βεβιασμένη και προεκλογικά υπαγορευμένη προσπάθεια να μετατραπεί η παραλία της πόλης μας σε πάρκο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.
Τα 660 στρέμματα της παραλιακής μετώπης της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου που για περισσότερα από 100 χρόνια στέγασαν το βιομηχανικό θαύμα της πόλης του Πειραιά «του Ελληνικού Μάντσεστερ», πρέπει επιτέλους να αποδοθούν στους κατοίκους της πόλης.

Η δημιουργία πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με μοναδικές χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης, αποτελεί τη μοναδική επιλογή για το συγκεκριμένο χώρο.

Η δικιά μας πρόταση, πρόταση σε αρμονία με τις πάγιες διεκδικήσεις των πολιτών, εγγυάται τη διέξοδο των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και το μετασχηματισμό της περιοχής σε μια ζωντανή κοιτίδα ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και δημιουργίας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν από όλους και όλες μας να πάρουμε θέση.

Ο Άλλος Δρόμος, αναλαμβάνοντας τη Δημοτική Αρχή την 1 Σεπτεμβρίου του 2014, δεσμεύεται ότι θα διεκδικήσει να κατοχυρωθεί στο Δήμο η πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη μαζί με τη παραλιακή μετώπη.

Στην έκταση αυτή θα δημιουργήσουμε άλσος υψηλού πρασίνου με ελεύθερους χώρους περιπάτου και αναψυχής, ενώ θα διασφαλίσουμε την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.

Παράλληλα, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα στεγάσουν ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων, της νεολαίας, των πολιτιστικών ομάδων και των αθλητικών σωματείων της περιοχής μας, ενώ τα διατηρητέα κτίρια της πρώην Εταιρείας Λιπασμάτων θα αποτελέσουν τα τοπόσημα της ιστορίας της πόλης μας.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση των κυβερνητικών ιδιωτικών συμφερόντων καλούμε :

- Τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και όλους τους επιστημονικούς και μαζικούς φορείς σε επαγρύπνηση και να σταθούν στο πλάϊ μας για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων και του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

- Όλες τις δημοτικές παρατάξεις που έλαβαν μέρος στις εκλογές να δηλώσουν την αντίθεση τους σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να δεσμευτούν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουμε από κοινού τα νομοθετήματα σε βάρος των πολιτών του Κερατσινίου – Δραπετσώνας και


- Όλους τους δημοκρατικούς βουλευτές της περιοχής και όλους όσους πιστεύουν στο δίκιο μας, να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες χρήσεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση βιομηχανιών, βιοτεχνιών, υπηρεσιών μεταποίησης, τουρισμού και κατοικίας, στην περιοχή της Ανάπλασης Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

 
Top