Συνθήκες αναταραχής επικρατούν στο εσωτερικό της Ν.Δ., έστω και αν ο επικείμενος ανασχηματισμός λειτουργεί κατευναστικά για αρκετά από τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο συνδυασμός του εκλογικού αποτελέσματος, των πληροφοριών για τα κριτήρια διανομής των χαρτοφυλακίων της νέας κυβέρνησης και των σεναρίων για διεύρυνση του κόμματος με δυνάμεις από τα δεξιά προκαλεί εντάσεις.
 
Ηδη από την επομένη των ευρωεκλογών άνοιξε η συζήτηση για τους λόγους της ήττας, με τους περισσότερους βουλευτές να αναδεικνύουν αφενός το ζήτημα της οικονομίας, αφετέρου να επισημαίνουν λάθη στρατηγικής. Δεν είναι λίγοι όσοι αναμένουν να συγκληθεί κάποιο κομματικό όργανο ή η Κ.Ο. του κόμματος, κάτι ωστόσο που δεν μοιάζει ότι περιλαμβάνεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού, τουλάχιστον όχι όσο διαρκούν οι ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει γνώση όσων λέγονται στο παρασκήνιο και αφορούν, κυρίως, το ενδεχόμενο υπουργοποίησης «υπεράριθμων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητων βουλευτών ή ακόμη και στελεχών που έδωσαν, χωρίς επιτυχία, τη μάχη για την Αυτοδιοίκηση. «Σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος επί δύο χρόνια και δεν είναι δυνατόν άλλοι μεν να εκλέγονται βουλευτές πουλώντας αντιμνημόνιο, άλλοι να αποτυγχάνουν και να ανταμείβονται με υπουργικές θέσεις», σημειώνουν στελέχη της γαλάζιας Κ.Ο., αναδεικνύοντας τον κίνδυνο οι περισσότεροι εκ των βουλευτών να χαράξουν ρότα... αποστασιοποίησης από τις κεντρικές γραμμές της κυβέρνησης, με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.
 
Η διεύρυνση
Τέλος, σοβαρές είναι οι ενστάσεις στο εσωτερικό και για τα σενάρια διεύρυνσης της Ν.Δ., επί του παρόντος με στελέχη από τα δεξιά της, όπως ο Γ. Καρατζαφέρης ή στελέχη των ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε, δημοσίως, να αρνείται, πλην όμως η δημόσια πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ήταν αρκετή για να ανάψει... φωτιές. Για την καραμανλική πτέρυγα, ενδεχόμενη επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη συνιστά αιτία πολέμου, όπως σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες. Εξάλλου, στελέχη της νεότερης γενιάς αμφιβάλλουν πως, ακόμη κι αν ο κ. Καρατζαφέρης επέστρεφε, θα παρέσυρε και το 2,7% που τον ψήφισε.
 
Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τις ενστάσεις για το ένα ή το άλλο πρόσωπο, κρύβεται η ουσιαστική διελκυστίνδα για το στίγμα της Ν.Δ. κι αν ο ζωτικός της χώρος είναι το Κέντρο, όπως δημοσίως επιχειρηματολογεί π.χ. η κ. Φωτεινή Πιπιλή και υποστηρίζει σειρά στελεχών, ή το περίπου 16% που κατευθύνθηκε σε Χ.Α., ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ και Ενωση στις τελευταίες εκλογές.

Καθημερινή
 
Top