Τη «χρυσή αναλογία» μεταξύ απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και των απολαβών τους επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο τη χορήγηση κινήτρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους...
Το νέο μισθολόγιο το οποίο θα ισχύσει, βάσει Μνημονίου, από τον Ιανουάριο του 2015, προβλέπει ότι οι άριστοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους όχι και τόσο αποδοτικούς υπαλλήλους, ωστόσο αυτό που απομένει είναι να αποσαφηνιστεί η «κλίμακα».
Το ζήτημα εξετάζει ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εντοπιστεί η «κλιμάκωση» των αμοιβών ανάλογα με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το «μπόνους» που θα δοθεί στους «άριστους» θα είναι μάλλον «μικρό» δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας και, όπως όλα δείχνουν, επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του 13ου μισθού. «Δεν είναι ακριβές ότι επανέρχεται ο 13ος μισθός στο Δημόσιο», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA. «Συζητάμε να μπορούμε να έχουμε στοχευμένη σύνδεση της παραγωγικότητας με μία μισθολογική επιβράβευση».
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης διέψευσε τα σενάρια ότι οι «μη αποδοτικοί» δημόσιοι θα απολυθούν ή θα μένουν απλήρωτοι. «Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι αυτός που επιτυγχάνει τους στόχους θα έχει μια επιβράβευση και ότι αυτός που δεν τους πετυχαίνει θα κόβεται ο μισθός του. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι όσοι θα αξιολογηθούν στο 15% θα απολυθούν ή θα χάσουν τον μισθό τους. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, η επιπλέον ανταμοιβή των αποδοτικών θα προέλθει από μείωση των μισθών των «μη αποδοτικών». Στο θέμα έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο κ. Μητσοτάκης. «Θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε μισθούς προκειμένου να επιβραβευθούν οικονομικά οι πιο παραγωγικοί. Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας στους καλύτερους, οι πόροι θα πρέπει να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους άλλους», είχε διευκρινίσει ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης».