του Τάσου Μπακοθανάση  - Ελευθεροτυπία

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ένα ιστορικό γεγονός και έχει στην Ιστορία ψηλά τη θέση της στον χρόνο και στον χώρο.
Ο χώρος αυτός είναι που μας απασχολεί σήμερα.
Η Κυνοσούρα είναι το ανατολικό ακροτήρι του νησιού και ήταν το ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Διπλα υπάρχει το αρχαίο λιμάνι (οι ανασκαφές το έφεραν στο φως) και πιο δίπλα οι τάφοι των Σαλαμινομάχων χάσκουν ανοιχτοί και από χρόνια λεηλατημένοι.
Πρόκειται για μία περιοχή που έχει τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία, όχι μόνο για εμάς τους Ελληνες, αλλά για όλο τον κόσμο κυρίως τον δυτικό.
Θα σας εξιστορήσω την «περιπέτεια» αυτής της γης στα χέρια γραφειοκρατών, νεοελλήνων πολιτικών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το 2001 το ΥΠ.ΠΟ. χαρακτήρισε το χώρο αρχαιολογικό απολύτου προστασίας (ΦΕΚ 1459/2001). Το 2002 παραχωρείται ο χώρος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ. (13/12/2002) για να τον διαφυλάξουν δήθεν.
Το 2008 έγινε η κύρωση παραχώρησης στον ΟΛΠ, πάλι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ.
Το Μάρτιο του 2013 -σε μια νύχτα- αποφασίστηκε αλλαγή χρήσης γης του αρχαιολογικού χώρου μετατρέποντάς τον σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δίνοντάς του συντελεστές δόμησης και κάλυψης (ΦΕΚ 68 2 Μαρτίου 2013). Ο ΟΛΠ αφού κατάφερε να αποχαρακτηρίσει το χώρο από την αρχαιολογική του μορφή μεταβίβασε τις μετοχές του στο ΤΑΙΠΕΔ. Και ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ. Ετσι ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος πουλιέται σαν φιλέτο σε ξένες εταιρείες για ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες (βλ. Cosco).
Η ευθύνη του ΥΠ.ΠΟ. εντοπίζεται στην εγκληματική απουσία του όταν έπαιρναν τις παραπάνω αποφάσεις. Ποια είναι σήμερα η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού;
Εχουν βέβαια φτιάξει ένα άγαλμα σε ένα περιφραγμένο μικρό οικόπεδο ιδιοκτησίας ενός ναυπηγείου που εδρεύει δίπλα και θαρρούν πως ξεμπέρδεψαν με την υποχρέωσή τους στην Ιστορία.
Ο ΟΛΠ πουλάει κάτι που δεν του ανήκει. Γιατί;
Μήπως έτσι θα ανεβάσει την τιμή πώλησης; Οχι βέβαια αφού η τιμή της μετοχής ακολουθεί ανεξάρτητη διαδρομή, αυτή της χρηματιστηριακής οδού. Αφού δεν έχει να κερδίσει περισσότερα το ΤΑΙΠΕΔ από το φιλέτο της Σαλαμίνας, γιατί δεν το εξαιρούν από τον ΟΛΠ; Γιατί δεν το επαναφέρουν στο υπουργείο Πολιτισμού;
Η Σαλαμίνα έχει να κερδίσει περισσότερα από τον πολιτισμό απ' ό,τι θα κερδίσει ως ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που θα επιβαρύνει οικολογικά το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Καί όλα αυτά για κάποιες λίγες θέσεις εργασίας.
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι από τέτοιες αγοραπωλησίες (σε χαμηλές τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές) αυτοί που κερδίζουν είναι οι αγοραστές.
Πολύς κόσμος του νησιού δεν μπορεί να πιστέψει ότι με τόση ευκολία οι «φύλακες» του πολιτισμού και της Ιστορίας του τα ξεπουλάνε όλα με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι πολίτες όμως της Σαλαμίνας θα αντισταθούν στο ξεπούλημα αυτό. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 15.000 υπογραφές. Δεν πρέπει να περάσει έτσι αυτή η αγοραπωλησία της Ιστορίας μας.
 
Top