Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του καιρού, τόσο περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε σε παραλίες και πισίνες για να δροσιστούμε. Οι χλωριούχες πισίνες όμως κρύβουν κινδύνους για
την υγεία μας και καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να πάθουμε αν δεν προσέχουμε.
Τα βακτήρια στο νερό εξοντώνονται από τη χημική αντίδραση του υποχλωρικού οξέος και των τοιχωμάτων των βακτηριακών κυττάρων. Αυτό όμως βάζει σε μηχανισμό άλλες καταστάσεις που μπορεί να ας βλάψουν, αν δεν προσέξουμε.
Δείτε τι ασθένειες μπορεί να κολλήσετε από το κολύμπι σε πισίνα:
Άσθμα
Οι πιθανότητες τα παιδιά που κάνουν μπάνιο σε πισίνες να αναπτύξουν άσθμα αυξάνονται με την έκθεσή τους σε χλώριο και συγκεκριμένα στο τριχλωριούχο άζωτο. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν χημικών αντιδράσεων μεταξύ αμμωνίας και χλωρίου που μπορεί να βλάψει τον αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και να αυξήσει τον κίνδυνο της ασθένειας των πνευμόνων. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Βελγίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική επίσκεψη σε χλωριωμένες πισίνες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος στα μικρά παιδιά.
Αλλεργίες
Το χλώριο επιδεινώνει τον κίνδυνο αλλεργιών μέσω του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος. Η φαγούρα, το κοκκίνισμα του δέρματος ή η κνίδωση δεν είναι απαραίτητα μια αλλεργία, αλλά το αποτέλεσμα μιας ερεθιστικής δερματίτιδας, κάτι παρόμοιο με ένα χημικό έγκαυμα, που προκαλείται από την υπερευαισθησία στο χλώριο.
Βρογχόσπασμος
Οι άνθρωποι κολυμπούν τακτικά σε πισίνες είναι επιρρεπείς σε βρογχόσπασμο. Πρόκειται για την στένωση των αεραγωγών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά από σωματική άσκηση. Ενώ η ασθένεια είναι συχνή σε μια ποικιλία αθλημάτων, είναι πιο συχνή σε αθλήματα που γίνονται σε κλειστούς χώρους, όπως το πατινάζ στον πάγο και το κολύμπι.
Διάβρωση του σμάλτου των δοντιών
Οι πισίνες που δεν είναι σωστά χλωριωμένες μπορεί να προκαλέσουν ταχεία και υπερβολική διάβρωση του οδοντικού σμάλτου. Τα ακατάλληλα επίπεδα του pH μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στα δόντια. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Επιδημιολογίας, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την οδοντική διάβρωση του σμάλτου αναφέρθηκαν στο 3% των μη-τακτικών κολυμβητών σε πισίνες, στο 12% των περιστασιακών κολυμβητών και στο 39% των τακτικών κολυμβητών σε πισίνες.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Είναι ένας τύπος καρκίνου που έχει συνδεθεί με την έκθεση του ατόμου σε υποπροϊόντα του χλωρίου στο πόσιμο νερό και μέσω της εισπνοής και της δερματικής απορρόφησης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Επιδημιολογίας, διαπιστώθηκε ότι άτομα που έπιναν έστω και μικρή ποσότητα χλωριωμένου νερού είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ενώ όσοι κολυμπούν τακτικά σε χλωριωμένες πισίνες είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.