Μια βροχή μετεώρων, η οποία όμως μπορεί να εξελιχθεί σε καταιγίδα, περιμένουν οι αστρονόμοι να εκδηλωθεί στις 23 και 24 Μαΐου. Η συγκεκριμένη βροχή θα προκληθεί όταν η Γη περάσει μέσα από τη σκόνη που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης 209P/Linear.
Τα πεφταστέρια που θα εμφανιστούν στον ουρανό, όταν η σκόνη από τον κομήτη «ψηθεί» στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, είναι γνωστά ως Ητα Υδροχοΐδες. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η βροχή μπορεί να είναι τόσο πυκνή ώστε να φτάσει ακόμη και τα 1.000 πεφταστέρια την ώρα.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σχετικά καινούργιο και οι αστρονόμοι δεν ξέρουν με πόση ένταση θα εκδηλωθεί. Λένε όμως ότι όλη η σκόνη που είχε αφήσει πίσω του ο κομήτης από το 1803 μέχρι το 1924 θα διασταυρωθεί αυτόν τον μήνα με την τροχιά της Γης.
Ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε το 2004 και εκτελεί μία περιφορά γύρω από τον Ηλιο κάθε 5,09 χρόνια. Στις 29 Μαΐου ο κομήτης θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του προς τη Γη και θα απέχει από τον πλανήτη μας 8,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Η ίδια βροχή διαττόντων αστέρων, πάντως, συμβαίνει και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή το φαινόμενο προκαλείται από τη σκόνη του κομήτη Χάλεϊ.
Ο γνωστός κομήτης είχε περάσει κοντά από τη Γη το 1986 και αναμένεται να μας επισκεφθεί ξανά το 2061.
Οι Ητα Υδροχοΐδες οφείλουν την ονομασία τους στον αστερισμό του Υδροχόου από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται.
http://pestanea.blogspot.com/