90 εκατ. αποζημίωση θα δώσει η Τουρκία στη Κύπρο για την εισβολή!



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επιδίκασε στην Κύπρο αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία για τα αποτελέσματα της εισβολής του 1974, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησειογραφικό δίκτυο «NTV».



Η απόφαση του ΕΔΑΔ ελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας. Η ποινή είναι μία από τις μεγαλύτερες τις οποίες έχει επιδικάσει το διεθνές ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι παραβιάσεις αφορούσαν:

το άρθρο 2 για το δικαίωμα διαβίωσης,

το άρθρο 3 για τα βασανιστήρια,

το άρθρο 5 για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία,

το άρθρο 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη,

το άρθρο 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή,

το άρθρο 9 για ελευθερία στην θρησκεία και την συνείδηση,

το άρθρο 10 για την ελευθερία έκφρασης,

το άρθρο 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής,

το άρθρο 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην περιουσία.







Η απόφαση του δικαστηρίου

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:



* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.



* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.



* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).



Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:



I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,



([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).



Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:



II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.



([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.





Τα Τουρκικά ΜΜΕ

Το τουρκικό κανάλι «NTV» αναφέρει πως το ποσό των 30 εκατομμυρίων θα δοθεί για τις οικογένειες των αγνοούμενων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις, ωστόσο λίγο πριν την ανακοίνωση της ποινής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε διαμηνύσει ότι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου η οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους:

"Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια. Από πλευράς δικαίου πέραν των μειονεκτημάτων της είναι λάθος και η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν συνάδει με την ψυχολογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό".

Χρυσοστομίδης: Σημαντική η απόφαση από νομικής άποψης





Σχολιάζοντας στο SigmaLive την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο νομικός Κύπρος Χρυσοστομίδης, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία αν και περιορίζεται σε αποζημίωση στους συγγενείς των αγνοουμένων και τους εγκλωβισμένους, θεωρεί ότι η υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΚΔ από την επί της ουσίας απόφαση, εξακολουθεί να ισχύει όπως και η απόφαση για συμμόρφωση της Τουρκίας.

Επίσης σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από την Τουρκία στην ΚΔ για διανομή. Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος, η οποία στηρίζει την Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, δεν επηρεάζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΚΔ όπως επίσης και την ανάγκη για συμμόρφωση της με την ουσιαστική απόφαση του ΕΔΑΔ. «Δημιουργεί μια καθαρά νομική υποχρέωση και όχι μόνο πολιτική της Τουρκίας, ως κατοχικής δύναμης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.





πηγη


http://pestanea.blogspot.com/
 
Top