H άσχημη εξέλιξη της υλοποίησης των έργων υποδομής για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, έχει ανησυχήσει τους επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σε βαθμό που σύμφωνα με την εφημερίδα London Evening Standard, ίσως προκαλέσει την μεταφορά της Ολυμπιάδας στο Λονδίνο.
Το ρεπορτάζ θέλει την ΔΟΕ να βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Βρετανίας, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο η Ολυμπιάδα να διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τους αγώνες του Λονδίνου το 2012.
 
Σύμφωνα με αυτά που διέρρευσαν στον τύπο, η προετοιμασία των έργων στην Βραζιλία έχει χαρακτηριστεί από τα μέλη της ΔΟΕ ως «μακελειό», καθώς η κατασκευή όλων των εγκαταστάσεων βρίσκεται πολύ πίσω από τα χρονοδιαγράμματα, τα κόστη έχουν εκτοξευτεί και υπάρχουν κατηγορίες ότι οι Βραζιλιάνοι επιδεικνύουν αδιαφορία για την κατάσταση.
Ο John Coates, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, ήδη έχει χαρακτηρίσει την προετοιμασία της Βραζιλίας ως «την χειρότερη που έχει βιώσει».
 
Η ΔΟΕ έχει αποστείλει στην χώρα της Νοτίου Αμερικής μια «δύναμη κρούσης»- μια ομάδα συμβούλων που χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοφανής» λόγο του μεγέθους της- σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις προετοιμασίες.
Όμως παρ’ όλη την παρουσία τους, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει «κρίσιμη» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πηγή της Standard που δεν κατονομάστηκε, «για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, δύο χρόνια πριν την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα είχε υλοποιηθεί το 40% των έργων. Το Λονδίνο αντίστοιχα είχε πετύχει το 60%, ενώ η Βραζιλία βρίσκεται μόλις στο 10%, οπότε εύλογα η ΔΟΕ εξετάζει ένα πλάνο Β».
«Είναι προφανές ότι η απάντηση είναι επιστροφή των αγώνων στο Λονδίνο. Δεν είναι σύνηθες, αλλά θα ήταν η λογική κίνηση», δήλωσε ο άνθρωπος που μίλησε ανώνυμα στην Βρετανική εφημερίδα.
Πάντως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μετακίνησης Ολυμπιακών αγώνων από μια χώρα σε μία άλλη.
Ήταν αυτό της τέταρτης Ολυμπιάδας, του 1908, όταν αντί της Ρώμης οι αγώνες κατέληξαν να διεξαχθούν στο Λονδίνο.
Αίτιο της μεταφοράς ήταν μια καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 1906, η οποία ανάγκασε την Ιταλία να διοχετεύσει τα κεφάλαια των Ολυμπιακών αγώνων στην αποκατάσταση των ζημιών.
 
Πάντως η μετακίνηση της Ολυμπιάδας στο Λονδίνο θεωρείται ως «λύση εκτάκτου ανάγκης», καθώς πολλές από τις εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν του αγώνες του 2012 έχουν δοθεί για δημόσιες χρήσεις.
Το κόστος της επαναλειτουργίας τους υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια λίρες, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και το θέμα του Ολυμπιακού χωριού καθώς στις εγκαταστάσεις του κατοικούν ιδιώτες.
Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της ΔΟΕ, που μέσω εκπροσώπου της δήλωσε ότι η προοπτική να μεταφερθούν οι αγώνες από το Ρίο στο Λονδίνο είναι «ανέφικτη».

capital.gr
 
Top