Εμφυτεύεται στον εγκέφαλο στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα
Μια συσκευή που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και, στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα σε αυτόν, προκαλεί σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης, κατασκεύασαν Γερμανοί ερευνητές. Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα, οδηγώντας σε μείωση της πίεσής τους κατά τουλάχιστον 40%, χωρίς να υπάρξουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες. Η νέα μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για πολλούς ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα αντι-υπερτασικά φάρμακα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντένις Πλάχτα του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μικροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρωνικής μηχανικής «Journal of Neural Engineering», πειραματίστηκαν με πέντε αρσενικούς αρουραίους. Η συσκευή διαθέτει 24 ηλεκτρόδια και έχει μήκος δύο εκατοστών και διάμετρο 0,8 χιλιοστών, ενώ εκπέμπει 40 ηλεκτρικούς παλμούς ανά δευτερόλεπτο.
Η συσκευή τοποθετείται γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος (τη βάση) του εγκεφάλου και φθάνει έως το θώρακα και την κοιλιά, περνώντας στην πορεία από ζωτικά όργανα όπως η καρδιά. Το εμφύτευμα διαθέτει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όταν αυξάνει η αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, στέλνει τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να πέσει η πίεση.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου νεύρου σε διάφορα σημεία του, με διάφορες συχνότητες και εντάσεις παλμών. Τελικά, ανακάλυψαν ότι ήσαν σε θέση να ρίξουν την αρτηριακή πίεση των ζώων έως και 60% από το αρχικό επίπεδό της. Σημαντικές παρενέργειες, όπως μεγάλη μείωση των παλμών της καρδιάς ή της αναπνοής, δεν παρατηρήθηκαν.
Όπως είπε ο Ντένις Πλάχτα, «δείξαμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση χωρίς παρενέργειες, πράγμα σημαντικό για μια ευρεία γκάμα πιθανών θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νευρική διέγερση, χωρίς να επέμβουν στο ίδιο το νεύρο».
Επειδή πάντως η εμφύτευση της συσκευής απαιτεί χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, δεν αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη θεραπευτική επιλογή για την υπέρταση, αλλά θα αφορά κυρίως όσους ασθενείς, για οποιονδήποτε λόγο, αντιστέκονται στην υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία.
Σε επόμενο στάδιο, οι γερμανοί ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πιο «έξυπνο» το εγκεφαλικό εμφύτευμά τους (ενσωματώνοντας το κατάλληλο «τσιπάκι»), έτσι ώστε να καταγράφει συνεχώς την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς και να αναπροσαρμόζει κατά περίσταση (π.χ. στη διάρκεια σωματικής άσκησης) το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε νέες δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα (χοίρους, πρόβατα κ.α.), ώστε να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της τεχνικής (ιδίως κατά πόσο παρεμβαίνει στη δράση των αντι-υπερτασικών φαρμάκων), προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους.