Βολές από την αντιπολίτευση, ενστάσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να κάνουν παρατηρήσεις επιμένοντας στην ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών, ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τις λαϊκές αγορές, ενώ η συζήτησή του επί των άρθρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.



Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών ήταν, κυρίως, η κλήρωση των αδειών στις λαϊκές αγορές, ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών, η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας, τα πρόστιμα και η χρονική διάρκεια των παραδοσιακών πανηγυριών.



Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις, για να μην χαθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά,- «ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με καλές προθέσεις και στόχους, σε ανούσια θέματα».



Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βλάχος στην επίμαχη διάταξη που αφορά την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας, προτείνοντας να έχει πενταετή ισχύ, αντί ενός έτους, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί με πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα μειωθεί ο υφιστάμενος αριθμός των αδειών.



Επίσης, ανέφερε ότι για τα παραδοσιακά πανηγύρια θα πρέπει να αφεθεί να έχει το λόγο η τοπική κοινωνία, ενώ ενστάσεις εξέφρασε και στο θέμα των κυρώσεων, τονίζοντας ότι δεν ζητά να υπάρξει κατανόηση σε αυτόν που κλέβει το ζύγι, ούτε κανένας θέλει να καλυφθεί το παραεμπόριο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευαισθησία αυτοί οι επαγγελματίες που παλεύουν για το μεροκάματο.



Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυθαιρετεί και αιφνιδιάζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην κοινωνία.



«Είναι παρωδία η διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου και προσβάλει τη Βουλή. Είστε πλήρως απομονωμένοι και νομοθετείτε κρυπτόμενοι. Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή διαφορετικά τις επίμαχες διατάξεις και κρατήστε μόνο ότι κωδικοποιεί την νομοθεσία για να έρθετε σε ουσιαστική διαβούλευση προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών για τους οποίους ισχυρίζεστε ότι κόπτεστε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κοδέλας. Προσέθεσε δε ότι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι πουθενά στην αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρεται ότι στόχος τού νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των παραγωγών.



Στη ανάγκη περισσότερων βελτιώσεων επέμεινε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, τονίζοντας ότι πράγματι εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και εναρμονίζεται στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε διατάξεις που βελτιώνουν και ενισχύουν τον κλάδο των παραγωγών και των πωλητών και είναι προς όφελος των καταναλωτών.



«Δεν λύνονται τα προβλήματα με γενικευμένες λογικές. Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, καθώς έχουμε ουσιαστικές διαφορές επί του νομοσχεδίου. Εμάς μας ενδιαφέρει να αλλάξει η λειτουργία των λαϊκών αγορών, όχι όμως με ένα πλαίσιο πρόχειρο και αποσπασματικό», τόνισε ο εισηγητής του κόμματος Θωμάς Ψύρρας, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής.



 
Top