Ο Νίκος Οικονομάκης θεωρείται κατά πολλούς ο πιο πετυχημένος Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας του Λουκά Τζανή και είναι από τους ελάχιστους που ξεχώρισαν με το ήθος και την εργατικότητα τους τα 3,5 χρόνια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.



Το γραφείο του ήταν πάντα ανοιχτό για τους δημότες, για να ακούει τα προβλήματά τους και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να δίνει λύση σε αυτά. Αυτό τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό, αφού ήξεραν οι πολίτες ότι έχουν έναν άνθρωπο, ο οποίος θα τους ακούσει και δεν θα μείνει αδιάφορος.

Ταυτόχρονα η παρουσία του στα δημοτικά συμβούλια ήταν συνεχής ορθώνοντας πολιτικό λόγο με προτάσεις και παρεμβάσεις σε αντίθεση με άλλους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι μετά την εκλογή τους ήταν άφαντοι από τις συνεδριάσεις.

Ο Νίκος Οικονομάκης αποτέλεσε ένα από τα βαριά χαρτιά της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας και αντικειμενικά ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο δύσκολο και βαρύ φορτίο. Τομείς όπως η Καθαριότητα, η Καθημερινότητα του πολίτη, η Δημοτική Αστυνομία, η Επικοινωνία και το Γραφείο Τύπου αποτελούν την κορωνίδα των δραστηριοτήτων της δημοτικής μηχανής. Ο ίδιος θεωρεί πως σε όλους τους παραπάνω τομείς επιτελέστηκε έργο για το οποίο νιώθει την ανάγκη – όπως μας δήλωσε – να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους εργαζόμενους που συνεργάστηκαν μαζί του, αυτά χρόνια.

Ειδικά στην Καθαριότητα και παρά τη δύσκολη συγκυρία, τις μεγάλες απεργίες του 2011 και του 2012, τα συνεχή προβλήματα με τον ΣΜΑ, τη δραματική μείωση του προσωπικού (σε ποσοστό 80%!) και τη συνένωση με τη Δραπετσώνα, η οποία πολύ λογικά είχε διαφορετικό τρόπο ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ των απορριμμάτων, λόγω της διαφορετικής ρυμοτομίας της, ο Νίκος Οικονομάκης και οι συνεργάτες του κατάφεραν η πόλη να γίνει μια από τις πιο καθαρές πόλεις του Λεκανοπεδίου.
Ειδικά μετά από μεγάλες απεργίες, στις οποίες όλοι οι Δήμοι της χώρας γέμιζαν σκουπίδια, ο Νίκος κατάφερνε σε χρόνο ρεκόρ η πόλη να λάμπει.

Στη συνέχεια και στη δημοτική αστυνομία ο Νίκος αντιλήφθηκε και κατάφερε να υλοποιήσει στο έπακρο ότι ζωτικός  χώρος των δημοτικών αστυνόμων είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια και όχι τα γραφεία. Έβγαλε έξω το προσωπικό και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα.

     Επίσης κατά την περίοδο της θητείας του η δημοτική αστυνομία μετέβαινε στην κατοικία ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες για να τους παράσχει υπηρεσίες όπως θεώρηση γνήσιου της υπογραφής κ.α., με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους, η οποία θα ήταν δεδομένη λόγω των κινητικών προβλημάτων τους.

Κατάφερε να διαλύσει το «παραπάζαρο» των ΡΟΜΑ στο Σχιστό, ενώ λύθηκαν πολλά προβλήματα παράνομης στάθμευσης που χρόνιζαν στην πόλη του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Δυστυχώς ο θεσμός της δημοτικής αστυνομίας καταργήθηκε από την Τρόικα και την κυβέρνηση. Ο Νίκος από την αρχή βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι μέσα σε μια νύχτα έχασαν τη δουλειά τους, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν…

 Αξιοσημείωτο είναι ότι ως Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κατά την περίοδο μεγάλου ψύχους φρόντιζε για την μεταφορά των αστέγων του δήμου μας στο πολιτιστικό κέντρο της Δραπετσώνας παρέχοντας τους τις προϋποθέσεις για καλύτερη διαβίωση.

 Τέλος, στο κρίσιμο κομμάτι της επικοινωνίας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι από την στιγμή που ανέλαβε ο Νίκος ο Οικονομάκης την επικοινωνία του Δήμου, άλλαξε άρδην το κλίμα. Εκεί που η δημοτική αρχή δεν μπορούσε να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να προβάλλει το έργο της, βγάζοντας προς τα έξω μια ηττοπάθεια, μέσα σε 8 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 150 ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ενώ η παρουσία της δημοτικής αρχής στα Μ.Μ.Ε. (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ιστοσελίδες, blogs) υπήρξε κάτι παραπάνω από συχνή και τις περισσότερες φορές θετική. Μεγάλο επίτευγμα του Νίκου και των συνεργατών του θα πρέπει να θεωρείται η κατά κράτος επικοινωνιακή επικράτηση της δημοτικής αρχής στην αντιπαράθεση με την ΕΥΔΑΠ και το ΙΚΑ, έχοντας μάλιστα πολύ λιγότερα όπλα στην φαρέτρα τους.



Εμείς με την σειρά μας οφείλουμε να του ευχηθούμε καλή τύχη στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, γιατί τέτοιους ανθρώπους εργατικούς και με ήθος  χρειάζεται ο δήμος μας, αν θέλουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο.
 
Top