Συνέντευξη στην ιστοσελίδα 7news.gr παραχώρησε η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Γαρυφαλλιά (Λίτσα) Ρέππα-Νικάνδρου.

Η κυρία Ρέππα-Νικάνδρου , γεννήθηκε την 1η Μαϊου του 1972, ζεί στην Αμφιάλη, στο Κερατσίνι και είναι μητέρα 2 παιδιών. 

•Περιγράψτε μας ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σας που δεν το έχουν οι άλλοι υποψήφιοι και για ποιο λόγο ζητάτε την ψήφο από τους δημότες .

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό : την αγωνιστικότητά μας. Ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ , με όραμα να δημιουργήσουμε, σε αυτήν την πόλη, μια κίνηση που θα ανέτρεπε το παλαιοκομματικό κατεστημένο των μνημονιακών Μαυρογιαλούρων και αυτό που απ΄την αρχή ζητάμε απ΄τους συνδημότες μας, είναι να παλέψουν μαζί μας για να γίνουν ξανά όμορφες οι γειτονιές μας , για να γίνουν ξανά γειτονιές του αγώνα , της αλληλεγγύης και της ανατροπής. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζουμε…Δε ζητάμε να μας αναθέσουν το ρόλο του ταχυδακτυλουργού. Ζητάμε τη συμμετοχή του πολίτη κι όχι απλά την παρουσία του στην κάλπη.

•Ποια είναι η επαγγελματική σας κατάσταση και  πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε μέσω αυτής στον Δήμο σας;

Είμαι άνεργη του ιδιωτικού τομέα , μητέρα δύο παιδιών και δεν πιστεύω πως προσφέρεις μέσα από την όποια επαγγελματική σου κατάσταση στα κοινά.  Στο παρελθόν  και τώρα πολλοί συμμετέχουν στα κοινά για να αποκομίσουν επαγγελματικά οφέλη και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Πιστεύω πως αυτοί που πραγματικά μπορούν να συμβάλλουν μέσα από τη συμμετοχή τους είναι οι άνθρωποι που βιώνουν τα προβλήματα γιατί αυτοί ξέρουν τις λύσεις και θα νοιαστούν να τις δώσουν μέσα από την ανιδιοτέλεια που πρέπει να είναι η προϋπόθεση για τη σωστή ενασχόληση οποιουδήποτε με τα κοινά!

•Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή o Δήμος σας; 

1)Η διάλυση όλων των κοινωνικών δομών( πρόνοια,υγεία, αλληλεγγύη, πολιτιστικά , αθλητικά κέντρα κλπ) εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικονομικών πόρων λόγω των μνημονιακών πολιτικών που στραγγαλίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και εξαιτίας των Δημοτικών Αρχών που Διοίκησαν το Δήμο τις τελευταίες δεκαετίες με τρόπο αδιαφανή, πελατειακό και ανοργάνωτο μεριμνώντας μόνο για τα οφέλη των ολίγων και αδιαφορώντας για τους πολλούς.
2) Η συνεχής υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων μέσα από την  εγκατάλειψη που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, στους τομείς της καθαριότητας ,  της συντήρησης  των χώρων πράσινου και της αξιοποίησης των ελε’υθερων χώρων , της συντήρησης και επισκευής των σχολικών κτιρίων και γενικότερα των υλικοτεχνικών υποδομών του Δήμου, με σκοπό βέβαια το εύκολο ξεπούλημα των υπηρεσιών στους ιδιώτες.
3) Η ανασφάλεια και η απόγνωση που δημιουργεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην πόλη χωρίς ο Δήμος να προσπαθεί να  συμπαρασταθεί στους ανθρώπους  παίρνοντας μέτρα ανακούφισης .

•Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Δήμοι παρουσιάζουν οικονομικά ανοίγματα και σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκα χρέη, εσείς που θα βρείτε τα χρήματα για να αναπτύξετε το πλάνο που έχετε για την περιοχή σας; 

Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Ωστόσο επιγραμματικά στην ασφυκτική αυτή κατάσταση  μπορώ να σας αναφέρω τα εξής σε ότι θα βοηθήσει αυτό που λέμε  ‘’επιβίωση’’:
1. Νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου με εξορθολογισμό των εξόδων,  πάντως όχι με επιβολή νέων δημοτικών τελών.
2. Μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου και των τεχνικών υποδομών που έχει στην κατοχή του.
3. Εύρεση κονδυλίων (π.χ. ΕΣΠΑ) για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των πολιτών (Καχραμάνογλου, ΝΑΦΘΑ, παράκτιο μέτωπο και άλλοι χώροι που ανήκουν στο Δήμο ή που διεκδικούνται από το Δήμο).
4.      Την άρνηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.
5.   Δημοτικές δομές αλληλεγγύης (κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία κλπ) για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων  συνδημοτών μας.
6.    Δημόσια κοινοποίηση της οικονομικής κατάστασης των οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου και πεπραγμένων     προηγούμενων διοικήσεων διαχρονικά. Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λήψης και εκτέλεσης – εφαρμογής των αποφάσεων.
Διάρρηξη των σχέσεων του Δήμου με συμφέροντα, ρουσφέτια και υπόγειες διαδρομές.

•Έχετε ξανασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά και αν ναι, πείτε μας τρία πράγματα που έχετε κάνει για το Δήμο σας; Αν όχι, τότε πείτε μας για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε; 

Με τα κοινά ασχολούμαι από τα μαθητικά μου χρόνια, τότε, ως ενεργό μέλος του μαθητικού κινήματος και μέλος της ΚΝΕ και αργότερα του ΚΚΕ, καθώς και στο πέρασμα των χρόνων με τη συμμετοχή μου σε συλλογικότητες, που μάχονταν για το δικαίωμα και το δίκιο. Σήμερα είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχω ενεργά και αγωνιστικά στο γονεϊκό κίνημα, τα τελευταία 6 χρόνια, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και είμαι Προεδρος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου τα τελευταία 4 χρόνια καθώς και εκπρόσωπος στην Ένωση Γονέων Κερατσινίου Δραπετσώνας. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την Τ.Α. γιατί πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, το δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Αποτελεί, δηλαδή, διακριτό επίπεδο άσκησης και διαχείρισης ευθύνης της διακυβέρνησης, που πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της.  Η Τ.Α. σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους . Οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οφείλουμε, συνεπώς, να έχουμε διαρκώς ως στόχο μας, μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική και να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της .


•Βαθμολογείστε τις παρακάτω προτεραιότητες που θα βάζατε από το 1 μέχρι το 10 αν εκλεγείτε και αιτιολογείστε τις δύο πρώτες που θα επιλέξετε ως σημαντικές:

Αξιοκρατία: 
Διαφάνεια: 
Κακοδιαχείριση: 
Κοινωνικές Δομές: 
Πλάνο Ανάπτυξης:
Αθλητισμός: 
Νεολαία: 
Δημοτικά Έργα: 

Όλα βαθμολογούνται με 10 και θα έβαζα 10 με τόνο στην άμεση ανάγκη δημιουργίας   πλάνου ανάπτυξης για την πόλη ( που περιλαμβάνονται σαφώς και τα Δημοτικά Έργα) προς όφελος όμως των κατοίκων και όχι των συμφερόντων που καραδοκούν να αρπάξουν την δημοτική περιουσία τάζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς όπως μας θεωρούν .
 Επίσης θα έβαζα 10 με τόνο στην ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει ανελέητα την πόλη μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι δημότες να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας, γεγονός που επιβάλλει και την ανάλογη αναγκαιότητα αναβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και τη δημιουργία νέων όπως Αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά παντοπωλεία,Κοινωνικά Φαρμακεία . 
   
•Ποιο είναι το πλάνο παρέμβασης της παράταξής σας για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η φτώχεια, η ανεργία, οι ελλείψεις στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια υγεία; 

Να διευρυνθούν τα κοινωνικά προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων, με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη: Σίτιση και οικονομική ενίσχυση απόρων, με παράλληλη εφαρμογή προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Στήριξη των ΑΜΕΑ με προγράμματα ένταξης, εξασφάλισης μετακίνησης και προσβασιμότητας στην πόλη.
Αναβάθμιση του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" με προσωπικό και παράλληλη διασύνδεση με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου (αυτοκίνητα, οδηγούς...).
Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της εγκληματικότητας και της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Κοινωνικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια φροντίδα της Υγείας. Προγράμματα προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.
Προστασία της δημόσιας Υγείας με διοργάνωση εμβολιασμών, δωρεάν εξετάσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων για τις διάφορες ομάδες πληθυσμού.
Προστασία της ψυχικής Υγείας των δημοτών με ενίσχυση των θεραπευτικών ομάδων στα σχολεία, τα ΚΑΠΗ καθώς και ατομικά με τη στήριξη της ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση των ανέργων και ευαίσθητων ομάδων πολιτών ( νέων, γυναικών, ΑΜΕΑ κλπ ) στην ανεργία, στους τομείς των νέων τεχνολογιών, για νέες ευκαιρίες και δυνατότητες να απασχοληθούν
Υποστήριξη των τοπικών δικτύων αλληλεγγύης, ενίσχυσης του εθελοντισμού και έλεγχος των δράσεων των ΜΚΟ ώστε να προσφέρουν ουσιαστικά στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

•Δικαίως ή αδίκως πιστεύετε ότι ακούν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών; 

Μα ο ρόλος τους επιβάλλεται να είναι αυτός ακριβώς…Να αφουγκράζονται με ευλάβεια την κοινωνία , να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τα προβλήματα, να μεριμνούν αδιάκοπα για την επίλυσή τους !

Πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη λήψη των αποφάσεων που παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση;
Οι πολίτες ΟΦΕΙΛΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ  να διεκδικούν, να έχουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Πρέπει  να έχουμε  στη σκέψη μας μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική , να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει, ως πολίτες, να ξεπεράσουμε τη λογική της ανάθεσης και να μπούμε στη διαδικασία της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Άλλωστε η λέξη ‘’Δήμος’’ είναι το πρώτο συνθετικό της Δημοκρατίας όπου η εξουσία ασκείται από τον λαό και προϋποθέτει  τη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, τις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων. 

•Κοιτώντας στα μάτια έναν άνεργο συμπολίτη σας τι θα του λέγατε  για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;

Θες να τους ανατρέψουμε; Έλα να αγωνιστούμε στον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ μαζί! Στο δρόμο του αγώνα, της αλληλεγγύης , της συμμετοχής. Μαζί έχουμε τη δύναμη!

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΡΕΠΑ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ - ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ-
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
 
Top