Συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκου Οικονομάκη,  στον Σταύρο Λιλόγλου

Το Κερατσίνι-Δραπετσώνα πρέπει να διεκδικήσει και πάλι το ρόλο του πρωταγωνιστή. Μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο. Έχει τεράστιες δυνατότητες και πολλές δυνάμεις που θέλουν, επιθυμούν και μπορούν να πετύχουν μια νέα προοπτική για τον διευρυμένο δήμο. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, που έκαναν τον Νίκο Οικονομάκη να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου.

Μετράει πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση και όπως σημειώνει «μάθαμε από τα λάθη μας» και μέσα απ’ αυτά «μπορούμε όχι μόνο να διορθωθούμε αλλά να γίνουμε καλύτεροι».

Ανοίγει τα χαρτιά του στο «PIREASNEWS.GR» και μοιράζεται με τους αναγνώστες μας τις ανησυχίες του, τις αγωνίες του, σκέψεις και προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και τoν Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

•Περιγράψτε μας ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σας που δεν το έχουν οι άλλοι υποψήφιοι και για ποιο λόγο ζητάτε την ψήφο από τους δημότες .
Δεν θα έλεγα ότι δεν έχουν οι άλλοι συνυποψήφιοί μου κάτι το οποίο διαθέτω. Άλλωστε είναι τόσοι πολλοί και γνωριζόμαστε λίγο. Ένας χαρακτηριστικός λόγος είναι ότι ενδιαφέρομαι πάρα πολύ και ειλικρινά για τα κοινά του Δήμου μας, καθώς και για τους εργαζόμενους σε αυτόν. Άλλωστε αυτό αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό και κατά την προηγούμενη θητεία μου ως Αντιδημάρχου.

•Ποια είναι η επαγγελματική σας κατάσταση και  πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε μέσω αυτής στον Δήμο σας;
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και οι δημότες είναι πολλά και θεωρώ δύσκολο να μπορείς να βοηθήσεις μέσω του επαγγέλματός σου. Άποψή μου είναι πως δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να βοηθήσεις παρά μόνο η αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις. 

•Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή o Δήμος σας; 
Κατά την γνώμη μου τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το χαμηλό επίπεδο αστικών συγκοινωνιών και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την έλλειψη πρασίνου. Σε αυτά τα προβλήματα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα για την επίλυσή τους και ο Συνδυασμός μας Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας μέσω του επικεφαλής του κ. Φώτη Μελά

•Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Δήμοι παρουσιάζουν οικονομικά ανοίγματα και σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκα χρέη, εσείς που θα βρείτε τα χρήματα για να αναπτύξετε το πλάνο που έχετε για την περιοχή σας; 
Δυστυχώς ο προηγούμενος δήμαρχος δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με τα καθημερινά προβλήματα του δήμου μας. Αφενός αναλώθηκε με την formula 1, ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και αφετέρου δεν βρήκε φόρμουλα για να αποζημιωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΠΑ. 
Τα οικονομικά του δήμου είναι σε άθλια κατάσταση και ας ισχυρίζεται ότι «λεφτά υπάρχουν», θυμίζοντας άλλες εποχές και άλλους ηγέτες, οι οποίοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Ο συνδυασμός του κ. Φώτη Μελά και εγώ προσωπικά θεωρούμε πως η σωστή απορρόφηση των κονδυλίων είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη του δήμου. Τα κονδύλια αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα των ΕΣΠΑ καθώς και ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι οποίοι μαζί με τον δήμο θα φέρουν την ανάπτυξη.

•Έχετε ξανασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά και αν ναι, πείτε μας τρία πράγματα που έχετε κάνει για το Δήμο σας; Αν όχι, τότε πείτε μας για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε; 
Διετέλεσα αντιδήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή με πρώτο μου μέλημα τους συνδημότες μου.
    Κατά το διάστημα της θητείας μου στην καθαριότητα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας το 2011 ασβέστωμα στα φρεάτια και τους κάδους, ώστε να απολυμανθούν, καθώς και έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη και σωστότερη αποκομιδή των απορριμμάτων…
Στο διάστημα της θητείας μου επίσης η δημοτική αστυνομία μετέβαινε στην κατοικία ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες για να τους παράσχει υπηρεσίες όπως θεώρηση γνήσιου της υπογραφής κ.α., με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους.

Ακόμα ως Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κατά την περίοδο μεγάλου ψύχους φρόντιζα για την μεταφορά των αστέγων του δήμου μας στο πολιτιστικό κέντρο της Δραπετσώνας παρέχοντας τους τις προϋποθέσεις για καλύτερη διαβίωση.  

•Βαθμολογείστε τις παρακάτω προτεραιότητες που θα βάζατε από το 1 μέχρι το 10 αν εκλεγείτε και αιτιολογείστε τις δύο πρώτες που θα επιλέξετε ως σημαντικές:
Αξιοκρατία: 
Διαφάνεια: 
Κακοδιαχείριση: 
Κοινωνικές Δομές: 
Πλάνο Ανάπτυξης: 
Αθλητισμός: 
Νεολαία: 
Δημοτικά Έργα: 
Όλα τα ανωτέρω θεωρώ πως είναι εξίσου σημαντικά για μια δημοτική αρχή αν θέλει να θεωρείται πετυχημένη στο έργο της, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να τα αξιολογήσουμε όλα με 10. Βέβαια όλα πιστεύω πως ξεκινάνε από την διαφάνεια και σπουδαίο ρόλο για την ανάπτυξη ενός δήμου είναι τα έργα τα οποία είναι και ανύπαρκτα.

•Ποιο είναι το πλάνο παρέμβασης της παράταξής σας για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η φτώχεια, η ανεργία, οι ελλείψεις, στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια υγεία; 
Όλα όσα αναφέρατε είναι εξίσου σημαντικά θέματα και είναι άμεσες προτεραιότητες μας με πρώτο τον Φώτη Μελά να δοθούν λύσεις, ως χαρακτηριστικό της αμεσότητας δηλώνει ο Φώτης Μελάς σε περίπτωση εκλογής του τον μισθό του δημάρχου πρόκειται να τον διαθέτει στις ευπαθείς ομάδες και να είναι άμισθος!!!

•Δικαίως ή αδίκως πιστεύετε ότι ακούν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών; 
Φυσικά επιβάλλεται η δημοτική αρχή να ακούει τα προβλήματα των δημοτών, άλλωστε γι αυτό κατά την θητεία μου ως Αντιδημάρχου η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή για να ακούσω τα προβλήματα των συμπολιτών μου και προσπαθούσα να δώσω λύση σε αυτά.

•Πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη λήψη των αποφάσεων που παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση;
Η δημοτική αρχή εκπροσωπεί τους δημότες, εάν δεν έχει συνεργασία και δεν ακούει τους δημότες να πάει σπίτι της…

•Κοιτώντας στα μάτια έναν άνεργο συμπολίτη σας τι θα του λέγατε  για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;
 Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι μια δύσκολη εποχή για την χώρα και ειδικά στον δήμο μας όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά. Πρωταρχικός στόχος του συνδυασμού μας είναι η μείωσή της, αυτό όμως για να επιτευχθεί χρειάζεται όπως ανέφερα και προηγουμένως να υπάρξει ανάπτυξη στον δήμο, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 
Top