Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας λόγω των δηλώσεων του διαδόχου Κάρολου σχετικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν, μεταδίδει το ....

πρακτορείο ITAR-TASS.



"Ζητήσαμε επίσημες εξηγήσεις από τη βρετανική πλευρά σχετικά με τις δηλώσεις του διαδόχου του βρετανικού θρόνου ", δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάνδρ Λουκασσέβιτς.



Τα λόγια του πρίγκιπα Κάρολου με οξεία κριτική του επικεφαλής του ρωσικού κράτους σχετικά με τη θέση του στο θέμα της Κριμαίας, εάν πράγματι ειπώθηκαν, δεν είναι προς τιμή στο διάδοχο του βρετανικού θρόνου, θεωρούν στη Μόσχα.



"Επιστήσαμε την προσοχή στις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ σχετικά με τα λόγια του διαδόχου Κάρολου της Βρετανίας τα οποία είπε, όπως ισχυρίζονται, σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση βρισκόμενος στον Καναδά με επίσκεψη. Εάν πράγματι τα λόγια αυτά ειπώθηκαν, αναμφισβήτητα δεν είναι προς τιμή στο μέλλοντα Βρετανό αυτοκράτορα ", είπε στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάνδρ Λουκασσέβιτς.



Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι η ρωσική αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί ως αγανάκτηση.



Ταυτόχρονα μιλώντας για πιθανές συνέπειες που προκύπτουν λόγω τέτοιων δηλώσεων ο Λουκασσέβιτς είπε ότι στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναμένουν την επίσημη αντίδραση των βρετανικών αρχών για το αίτημα που τους απεστάλη λόγω της δήλωσης του πρίγκιπα Κάρολου. "Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις συνέπειες ", επισήμανε.



"Θεωρώ ότι, όπως δήλωσε και ένας βουλευτής από το εργατικό κόμμα, οι βασιλιάδες πρέπει να φαίνονται και όχι να ακούγονται ", δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.



Ταυτόχρονα στην ίδια Μεγάλη Βρετανία προς τον διάδοχο απευθύνθηκαν εκκλήσεις "να αρνηθεί από το θρόνο ", μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Οι διάσημοι πολιτικοί της χώρας, καθώς και οι ανώτεροι βουλευτές στο Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας πρέπει να αρνηθεί από το θρόνο και να βάλει την υποψηφιότητά του στις εκλογές, εάν θέλει να εκφράζει κάποιες πολιτικές απόψεις. Παραδοσιακά, για το μέλος της βρετανικής αυτοκρατορικής οικογένειας είναι απαράδεκτο.



Ο πρώην πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (2004-2008) Τόνι Μπρέντον εξέφρασε στον αέρα του βρετανικού τηλεοπτικού ομίλου BBC την πεποίθηση ότι "για έναν Ρώσο δεν υπάρχει χειρότερη προσβολή από το να τον συγκρίνει με τον Χίτλερ ο οποίος σκότωσε 26 εκατ. Ρώσους".





 
Top