Με τα βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη ημέρα Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θέτουν από σήμερα τα διλήμματα ενόψει της Κυριακής, προετοιμάζονται για τις ανοιχτές συγκεντρώσεις, ενώ έντονη είναι και η....
δραστηριότητα των άλλων κομμάτων.

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση δεν σηματοδοτεί έκτακτες πολιτικές εξελίξεις και εφόσον δεν προκύψει κάτι δραματικά διαφορετικό από την ευρωκάλπη, τα κόμματα ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα της 25ης Μαΐου.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να αναζητά ήδη κοινοβουλευτικά ερείσματα, πρωτίστως από το χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών και δη από τους ΑΝΕΛΛ, ενώ εξετάζει κινήσεις ώστε να παραμείνει η πλειοψηφία ακόμα και σε περίπτωση που δρομολογηθούν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το φλερτ με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι δεδομένο, ενώ μη διασταυρωμένες πληροφορίες επιμένουν πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με τον Γ. Παπανδρέου. 

Αν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιτρέπει, θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της ανασύνθεσης της πλειοψηφίας, με επιστροφή της ΔΗΜΑΡ, παρά την κατηγορηματική διάψευση του Φώτη Κουβέλη ότι δεν συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση. 

Η ανασύνθεση αυτή εξάλλου προϋποθέτει ότι η ΔΗΜΑΡ θα εκλέξει ευρωβουλευτή, καθώς διαφορετικά δεν θα είναι πολιτικά «νομιμοποιημένη» η επιστροφή της, σε συνδυασμό πάντα με την ανάδειξη του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα ετοιμάζεται και ένας σημαντικός ανασχηματισμός για την απορρόφηση τυχόν κραδασμών από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως θα πρέπει να επιτρέπει τέτοιες κινήσεις.

Ο πήχυς του Νίκου Ανδρουλάκη

Την ίδια στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενισχυμένος από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, επιδιώκει να λάβει ένα αποτέλεσμα η Ελιά που δεν θα επιτρέπει την αποτελεσματική αμφισβήτησή του. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χτεσινή δήλωση του Γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία θέτει το όριο της μη ύπαρξης εσωκομματικού προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ στο 12%, που ήταν και το αποτέλεσμα των περασμένων εθνικών εκλογών. 

Η σύγκρουση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τις αποκαλύψεις των FT για το παρασκήνιο των Καννών δείχνει να επισπεύδεται, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση, αν το επιτρέψει το αποτέλεσμα ετοιμάζεται να θέσει θέμα πολιτικής κατεύθυνσης και πιθανόν και ηγεσίας. 

Τι επιδιώκει ο Κ. Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στο Μάντσεστερ την αγγλική έκδοση του-εμπλουτισμένου-νέου του βιβλίου, φέρεται να εκτιμά ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς πρέπει να ενοποιηθεί. 

Είναι άγνωστο εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή ο ίδιος, ή θα ενεργοποιήσει στελέχη προσκείμενα σε αυτόν, ωστόσο στους συνομιλητές του τονίζει πως στην προσπάθεια ενοποίησης πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι «58» και το…Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε περίπτωση, πάντως, που τα ποσοστά του Ποταμιού είναι υψηλότερα του αθροίσματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προχωρήσει μόνος του με σκοπό τον πλήρη διεμβολισμό του χώρου.

Σχέδια επί χάρτου;
Πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, αλλά σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο Φώτης Κουβέλης για το βράδυ των ευρωεκλογών, ενώ η μειοψηφία υπό τον Σπύρο Λυκούδη, προετοιμάζεται για την ευρύτερη ανασύνθεση, πιθανότατα χωρίς τους σημερινούς αρχηγούς των δυο κομμάτων. Δεν αποκλείεται, πάντως, τα σχέδια όλων στο χώρο της κεντροαριστεράς να μείνουν σχέδια επί χάρτου, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό των κομμάτων που την αποτελούν, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά.

Δελφίνος ο Κασιδιάρης;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή, μετά το ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων. Ποσοστό που ενισχύει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο ανασχηματισμός της Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου, μετά και τα λάθη στην ανάδειξη υποψηφιοτήτων για Δήμους και Περιφέρειες, η επόμενη ημέρα θα οδηγήσει το λιγότερο σε ανασχηματισμό της ηγετικής ομάδας. Για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός του Πάνου Σκουρλέτη (ο ίδιος φέρεται να μην επιθυμεί), συζητούνται και άλλα ονόματα όπως του νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην Γραμματέα της νεολαίας Δημήτρη Τζαννακόπουλου. Κάποιοι, μάλιστα, έριξαν στο τραπέζι ακόμα και το όνομα του Νίκου Παππά, προκειμένου να σηματοδοτηθεί το μεγάλο άνοιγμα που απαιτείται στην Κουμουνδούρου και η πολιτικοποίηση των οργανώσεων.


real.gr


 
Top