Διαβάζοντας το πρωϊ τις εφημερίδες έπεσα πάνω σε μια είδηση από τα Νέα που έχει ενδιαφέρον. Ο βραζιλιάνικος ΠΣΑΠ, λοιπόν, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της χώρας (Fenapaf), έκανε μια έρευνα για τις υψηλές θερμοκρασίες στο μουντιάλ. Και διαπίστωσε μέσα από μια διαδικασία μετρήσεων για τις επιπτώσεις στους παίκτες κάτω από πραγματικές συνθήκες ότι «στους μεσημεριανούς αγώνες η ζωή των ποδοσφαιριστών τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο».

Η έρευνα κάνει λόγο για δυσφορία, λιποθυμία, πιθανές νευρολογικές βλάβες, ακόμα και για κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου όταν οι θερμοκρασίες κτυπάνε… κόκκινο μεταξύ 1-3 το μεσημέρι:

«Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τους ίδιους μήνες που θα διεξαχθεί και το παγκόσμιο κύπελλο. Οι ποδοσφαιριστές έδωσαν τέσσερα παιχνίδια στο Μανάους, την Μπραζίλια, τη Φορταλέζα και το Σάο Πάολο μεταξύ 1-3 το μεσημέρι. Οι αθλητές είχαν καταπιεί μία κάψουλα με αισθητήρα θερμοκρασίας και μία συσκευή μετρούσε τη θερμοκρασία του σώματος σε διάφορες στιγμές του αγώνα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη τέτοιου είδους που γίνεται στο ποδόσφαιρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ποδοσφαιριστές είχαν θερμοκρασία πυρήνα (αίματος) κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο».

Σύμφωνα με την διεθνή ειδησεογραφία, η Fenapaf καταθέτει σήμερα ασφαλιστικά μέτρα σε δικαστήριο του Σάο Πάολο για μετάθεση 24 «μεσημεριανών» αγώνων του μουντιάλ της Βραζιλίας σε απογευματινές, άρα και λιγότερο επώδυνες για τους παίκτες, ώρες.

Αίτημα που αν γίνει δεκτό – κάτι δύσκολο, φυσικά – θα φέρει τα πάνω - κάτω σε όλο το πρόγραμμα του μουντιάλ. Κι εννοείται, βέβαια, πως κάποια ολιγόλεπτα διαλείμματα στην διάρκεια του κάθε ημιχρόνου θα κριθούν μάλλον επιβεβλημένα έτσι κι αλλιώς. Ποιος χειμώνας, λοιπόν; Ντάλα θα είναι ο ήλιος.

Αν κοιτάξουμε αυτή την είδηση, τότε ενδεχομένως να την θεωρήσουμε και μεμονωμένη. Δεν είναι έτσι, όμως.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Σεπ Μπλάτερ παραδέχθηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος η ανάθεση του μουντιάλ στο Κατάρ για το 2022. Κι εκεί, άλλωστε, ο καιρός είναι ο μεγαλύτερος… εχθρός, αφού το καλοκαίρι το θερμόμετρο κτυπάει 50άρια, με συνέπεια να γίνεται πρώτη φορά λόγος για διεξαγωγή παγκοσμίου κυπέλλου μέσα στον χειμώνα, όπως ήδη ακούγεται εδώ και καιρό.

Ο Μπλάτερ δήλωσε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι «Κάναμε ένα λάθος. Ξέρετε πως κάνουμε πολλά λάθη στη ζωή… Η τεχνική έκθεση από το Κατάρ κατέδειξε πως είναι πολύ ζεστά το καλοκαίρι, αλλά η εκτελεστική επιτροπή, με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισε πάραυτα πως θα παίξουμε στο Κατάρ. Είναι πιθανό, μάλλον είναι παραπάνω από πιθανό, πως το τουρνουά θα λάβει χώρα το χειμώνα του 2022».

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές που υπάρχουν, ήδη εκατοντάδες εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους κατά την διάρκεια των έργων στα υπό κατασκευή γήπεδα του Κατάρ, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι ότι υποχρεώνονται να εργαστούν κάτω από ανυπόφορες καιρικές συνθήκες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλιστα, ούτε η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Θυμίζω, και δίχως ίχνος… συνωμοσιολογίας φυσικά, ότι σε κορυφαίου επιπέδου διοργανώσεις, όπως σε ολυμπιακούς αγώνες, έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για να αποτραπεί π.χ. το ενδεχόμενο ισχυρής καταιγίδας σε τελετές έναρξης.

Για παράδειγμα, στις 9 Αυγούστου 2008, δημοσιευόταν στο Έθνος η είδηση: «Κινέζοι μετεωρολόγοι εκτόξευσαν πάνω από 1.000 ρουκέτες στα σύννεφα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να ξεσπάσει καταιγίδα στην περιοχή όπου βρίσκεται το εθνικό στάδιο του Πεκίνου στην διάρκεια της τελετής έναρξης των ολυμπιακών αγώνων χθες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ σήμερα Σάββατο. Η επιχείρηση της εκτόξευσης των ρουκετών, που περιείχαν ιωδιούχους κρυστάλλους, ήταν η μεγαλύτερη του είδους της που έχει πραγματοποιηθεί στην Κίνα και πέτυχε η βροχόπτωση να σημειωθεί σε άλλες περιοχές του Πεκίνου και της κοντινής επαρχίας Χέμπεϊ, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα».

Τέτοιες ειδήσεις δημοσιεύθηκαν κι από άλλα Μέσα εκείνη την εποχή, όπως π.χ. από την Καθημερινή, που έκανε λόγο ότι «Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει δαπανήσει 500.000 δολάρια για να εξοπλίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ενώ εκτός όλων των άλλων τρία αεροσκάφη θα είναι σε ετοιμότητα για να «βομβαρδίσουν» με καταλύτες τα σύννεφα ώστε να αποστραγγίσουν την υγρασία».

Η πρώτη φορά που έχουν καταγραφεί τέτοιες μέθοδοι σε κορυφαία αθλητικά γεγονότα ήταν το 1980 στους ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας.

Προφανώς, όμως, και δίχως να είμαι ειδικός επί των… μετεωρολογικών, καταλαβαίνω ότι άλλο η αποτροπή μιας καταιγίδας, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται είναι εφικτή με τα υπάρχοντα τεχνολογικά κι επιστημονικά μέσα, κι άλλο η αντιμετώπιση ή η προσπάθεια περιορισμού ισχυρών καυσώνων σε περιοχές – λάβα του πλανήτη.

Αν, λοιπόν, η ΦΙΦΑ έχει δυο μεγάλους πονοκέφαλους αυτή τη στιγμή, παραμονές έναρξης του μουντιάλ, τότε ο ένας έχει να κάνει με τις «εχθρικές» καιρικές συνθήκες στα γήπεδα της Βραζιλίας και ο άλλος με την κοινωνική ένταση στην χώρα, όπως γράφαμε και πρόσφατα.

gazzetta.gr
 
Top