Το τελευταίο τεστ της Πορτογαλίας από την τρόικα ήταν άκρως επιτυχημένο. Πλέον, οι Πορτογάλοι μετρούν... ώρες μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όπου... θα ανακοινωθεί και επίσημα η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν, απλά η χώρα δεν θα χρειαστεί -άμεσα τουλάχιστον- άλλο δανεισμό. Εξάλλου, η ανακοίνωση για την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο έρχεται μια μέρα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της συνταγής της λιτότητας και της φτώχειας. Ενα από τα μεγάλα σημεία τριβής είναι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου και η ανεργία η οποία κυμαίνεται στο 16%.



Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Πάουλο Πόρτας: «Η δωδέκατη και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», δήλωσε ο Πόρτας. Μετά τις 17 Μαϊου, οπότε θα χορηγηθεί και η τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, η Πορτογαλία θα είναι έτοιμη να βγει μόνη της στις αγορές. «Η χώρα δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης», είπε απορρίπτοντας τις ενστάσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών εγχώριων οικονομολόγων οι οποίοι μιλούσαν για την απειλή ενός δεύτερου μνημονίου για την Πορτογαλία.



Ωστόσο, έξοδος από το μνημόνιο ωστόσο, δεν σημαίνει και χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων.



«Η Πορτογαλία θα πρέπει να συνεχίσει ρητά το ίδιο οικονομικό πρόγραμμα», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, διαψεύδοντας τις ελπίδες για τυχόν χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.

avriani.makedonias.gr

http://pestanea.blogspot.com/
 
Top