Του Γιώργου Δελαστίκ
Ποτέ δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιες ευρωεκλογές. Από το 1979 που οι ευρωβουλευτές άρχισαν να εκλέγονται και όχι να διορίζονται από τις αντίστοιχες χώρες, πάντα οι ευρωεκλογές θεωρούνταν «της πλάκας». Κανένας δεν τους έδινε σημασία - και δικαίως. Αυτό οφείλεται στο ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολύ λιγότερες εξουσίες από τη Βουλή π.χ. της...
Μπουρκίνα Φάσο, του Μπενίν ή του Τουβαλού! «Νεκροταφείο ελεφάντων» αποκαλείται από την αρχή της ύπαρξής του. Εκεί έστελναν οι αρχηγοί των κομμάτων τους αποδυναμωμένους εσωκομματικούς αντιπάλους τους για να τους ξεφορτωθούν, να απαλλαγούν από αυτούς. Επαιρναν έναν καλό μισθό, αυτοπαραμυθιάζονταν με τους κλητήρες που φορούν... φράκο με κίτρινες αλυσιδίτσες. Εχουν μεγάλη πλάκα στην Ευρωβουλή!
Πολιτικές επιπτώσεις σοβαρότατες σε πανευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο θα έχουν όμως οι ευρωεκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες. Πρώτη φορά! Οι λαοί των 28 κρατών-μελών της ΕΕ είναι βαθύτατα δυσαρεστημένοι με την πολιτική λιτότητας που ασκούν οι Βρυξέλλες κατ' εντολήν της Γερμανίας.
Η οργή των πολιτών αναμένεται να αντανακλαστεί σε ικανό βαθμό και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Οχι μόνο στην αδιαφορία και στην περιφρονητική αποχή, όπως τις προηγούμενες φορές. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν τόσο αποξενωμένη από τους Ευρωπαίους. Τεράστια τμήματα του πληθυσμού πολλών χωρών-μελών μισούν πλέον ανοιχτά την πολιτική της. Θέλουν να την τιμωρήσουν. Αν αυτό όντως εκφραστεί στις κάλπες, τότε η κομματική σύνθεση των 751 ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν θα αποκαλύψει εντυπωσιακές ανακατατάξεις. Οι πάσης φύσεως αντι-ΕΕ πολιτικές δυνάμεις είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν πρωτοφανή αριθμό ευρωβουλευτών. Πόσους ακριβώς όμως θα το μάθουμε τη μεθεπόμενη Κυριακή, τη νύχτα.
Στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση φυσικά τη Γερμανία, είναι εκεί που αναμένονται πολιτικοί σεισμοί. «Εξω η Γαλλία από το ευρώ!» είναι το σύνθημα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία - και με τη σημαία αυτή διεκδικεί την πρώτη ή δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Χωρίς Γαλλία, ευρώ δεν υπάρχει. «Αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την πολιτική της ΕΚΤ και της ΕΕ, αντικειμενικά η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία θα αναγκαστούμε να βγούμε από το ευρώ για να επιστρέψουμε στα εθνικά μας νομίσματα», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Κατά του ευρώ τάσσονται πέντε ιταλικά κόμματα, με συνολικό ποσοστό περίπου... 60% των ψήφων!
Ακόμη και... πρώτο (!), στη χειρότερη περίπτωση δεύτερο, αναμένεται να βγει το άγνωστο στο ευρύ κοινό Κόμμα της Ανεξαρτησίας στη Βρετανία. Το δικό του σύνθημα είναι «Εξω η Βρετανία από την ΕΕ!». Δημοσκοπικά, σαρώνει. Εκείνο που μετράει όμως είναι το ποσοστό που θα του δώσουν οι κάλπες. Στα «κάγκελα» εναντίον της ΕΕ έχουν ανεβεί και οι Συντηρητικοί.
Αν φύγει η Αγγλία από την ΕΕ, οι υπόλοιπες χώρες θα αντιμετωπίσουν με αδιαφορία το γεγονός. Δευτερεύον ζήτημα. Το ευρώ όμως μπορεί, άραγε, να επιβιώσει, αν συνεχιστεί η τόσο ισχυρή απορριπτική αντιμετώπισή του από μεγάλα τμήματα των πολιτών της Γαλλίας; Αυτή η τάση θα ενισχυθεί, θα περιοριστεί, θα μείνει στάσιμη; Αδύνατον να το προβλέψει κανείς, έστω και αν ιστορικά η Γαλλία ρέπει προς τις κοινωνικές εκρήξεις. Μια πρόγευση για το προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα ίσως μας δώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Πηγή: ethnos.gr