Ένα άγνωστο είδος τσούχτρας για τη Μεσόγειο, η «χρυσαφί τσούχτρα», εμφανίστηκε στην Αδριατική θάλασσα προκαλώντας απορία σε ιταλούς ερευνητές.
Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν… τσιμπάει, φαίνεται όμως πως είναι ξαδέλφη της δηλητηριώδους και διαβόητης «μοβ τσούχτρας».
Η εισβολή άγνωστων μεδουσών καταγράφηκε πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε τα ζελατινώδη πλάσματα έχουν εξαφανιστεί. Αλιείς και κάτοικοι απευθύνθηκαν σε ειδικούς, οι οποίοι ανέφεραν στην επιθεώρηση Zootaxa ότι πρόκειται για νέο είδος.
Η μέδουσα βαφτίστηκε Pelagia benovici καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με την τσούχτρα Pelagia noctiluca ή μοβ τσούχτρα, η οποία έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση και λυμαίνεται και τα νερά της Μεσογείου.
Παραμένει όμως άγνωστο αν οι χρυσές ξαδέλφες της μοβ τσούχτρας είναι δηλητηριώδεις καθώς οι ψαράδες που τις ανέσυραν κατά εκατοντάδες από τα δίχτυα τους φορούσαν γάντια.
Όσον αφορά την προέλευση του πλάσματος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαλέντο στην Ιταλία πιστεύουν ότι είναι απίθανο να υπήρχε ανέκαθεν η μέδουσα εδώ και να μην είχε εντοπιστεί ως σήμερα στα γνώριμα νερά της Αδριατικής.
Είναι πιθανό να μεταφέρθηκε ως λαθρεπιβάτης στο νερό που αντλούν τα πλοία ως έρμα και πέρασε είτε από το Σουέζ είτε από τα στενά του Γιβραλτάρ.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει αναφερθεί επανεμφάνισή της.
tanea.gr