Σε προεκλογικές υποσχέσεις προχώρησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το απόγευμα της Παρασκευής, ενόψει της επίσχεσης υπηρεσιών υγείας που έχουν εξαγγείλει από τη Δευτέρα 12 Μαΐου τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι εργαστηριακοί γιατροί και από την Τετάρτη 14 Μαΐου οι ιδιωτικές κλινικές, με αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και τη μη επιβολή του clawback.





Ο κ. Α. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο και τους εκπροσώπους των παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ευελπιστεί πως θα βρεθεί λύση και οι πάροχοι υγείας δε θα φτάσουν στα άκρα».

«Η όποια λύση δοθεί, είπε, θα είναι εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, της πολιτικής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και του clawback”.





Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει για τις διαγνωστικές εξετάσεις 328 εκατ. ευρώ για το 2014, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ για τις εξετάσεις 570 εκατ. ευρώ.





Ο υπουργός Υγείας τόνισε παράλληλα ότι «αν επιμείνουν στην κινητοποίησή τους οι πάροχοι, τότε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα εξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αλλά ότι θα βρεθεί λύση. Αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ. Σεβαστό. Ο ΕΟΠΥΥ θα βρει αλλού πορτοκαλιές...».





Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα μέσα στην προεκλογική περίοδο, δήλωσε ότι «αν και το clawback είναι νόμος του κράτους, μπορεί να γίνει δικαιότερο και να μην είναι θηριώδες όπως του 2013, και να μην είναι οριζόντιο.





Νέα συνάντηση των εκπροσώπων των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ορίστηκε για τη Δευτέρα 12 Μαΐου, πρώτη ημέρα της επίσχεσης υπηρεσιών υγείας.









Ερωτώμενος για τις περιορισμένες διορθώσεις στο δελτίο τιμών φαρμάκων, ο κ. Α. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «οι διορθώσεις έγιναν πάνω στο πλαίσιο που προβλέπει ακριβώς ο νόμος. Ήταν οι εμφανείς διορθώσεις εμφανών λαθών του προηγουμένου δελτίου τιμών. Εδώ βεβαίως οι εταιρείες ήθελαν να διορθώσουμε λάθη δύο, τριών, τεσσάρων ετών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει».





Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κάνει λόγο για «παραβίαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας στις τιμές φαρμάκων, για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στρεβλώσεων».





πηγη

 
Top