Είναι απείρως πλουσιότεροι από εσένα και δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να σου τρίψουν τη χλιδή τους στα μούτρα. Σου προκαλούν απέχθεια ή δεν χορταίνεις να τους κοιτάζεις;



Tιμόνια Ferrari στολισμένα με ρολόγια Patek Philippe. Υπερμεγέθη SUV τυλιγμένα με κορδέλες - «Ευχαριστώ, μπαμπάκα! Ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίς φέτος». Λάτρα στον νιπτήρα του μπάνιου με σαμπάνια. Χρυσοποίκιλτα hands free, γαρνιρισμένα με διαμάντια. Λογαριασμοί κάβας ύψους 50 χιλιάδων δολαρίων. 17χρονα με Lamborghini. Ώς εδώ καλά. Προπάντων όμως είναι οι λεζάντες που προκαλούν ναυτία: «this is how the pimps roll».



Ή «γουίκεντ στη φάρμα», κάτω από τη φωτογραφία ενός νεαρού που αποβιβάζεται από ελικόπτερο. Ή «σπίτι είναι εκεί όπου βρίσκεται η τέχνη», μπροστά σε έναν υπερμεγέθη Λίχτενσταϊν. Τον κυνισμό εικόνας και λόγου συναγωνίζονται ενίοτε και τα hashtag: #bitchimfabulous, #fur, #hoteltopfloor #goldrush και #endangered (στο τελευταίο ατενίζουμε ένα βουνό γόβες, φτιαγμένες από «ερπετά»).



Γιατί άραγε το κοινό θορυβήθηκε σε τέτοιο βαθμό από την «ανθρώπινη καρέκλα» της Dasha Zhukova, όταν κυκλοφορούν αμέτρητες ψηφίδες πλουτοκρατικής εγωπάθειας εκεί έξω καμουφλαρισμένες σαν ενσταντανέ περπατημένων παιδιών της πιάτσας;







Σαφώς απεχθείς και απευθυνόμενες στα ποταπότερα των ενστίκτων (φθόνος, ζήλια, μίσος), οι φωτογραφίες των Rich Kids of Instagram δεν θα έπρεπε να ξενίζουν, καίτοι συνοψίζουν περίφημα την εποχή μας. Ζούμε το έτος κατά το οποίο η λέξη «selfie» μπήκε στο λεξικό της Οξφόρδης και το Instagram ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια χρήστες. Όταν η κουλτούρα του ναρκισσισμού καλπάζει, έρχεται ο καιρός να μπουν οι πραγματικά αχαλίνωτοι επιδειξίες στο παιχνίδι.



Καταβολές: Στις 13 Ιουλίου του 2012, ένα μονοθεματικό blog ξεκίνησε τη λειτουργία του στο tumblr. Οι ανώνυμοι διαχειριστές της σελίδας παρότρυναν τους πλέον προνομιούχους χρήστες του Instagram να ενοποιήσουν υπό το hashtag #rkoi τα στιγμιότυπα του συβαριτικού τους βίου. Σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες, το hashtag είχε συσσωρεύσει 1.200 φωτογραφίες. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, η 14χρονη κόρη του Ούγκο Τσάβες, η οποία ξεσήκωσε μαζική κατακραυγή ποζάροντας με μια βεντάλια δολαρίων να μισοκρύβουν το πρόσωπό της.



Εξάπλωση: Προτού καν κλείσει έναν μήνα λειτουργίας, το blog είχε εκτεταμένα δημοσιεύματα στο NY Daily News, το Buzzfeed και το Atlantic Wire. Ακολούθησε η Huffington Post, ενώ σύντομα πήραν σειρά τα πλέον έγκριτα μίντια: CNBC, Examiner, PC Magazine, MSNBC. Όταν η «Washington Post» τοποθετήθηκε απέναντι στο φαινόμενο με ορολογία του τύπου «εξωφρενική επίδειξη χλιδής… προκαλούν τη μήνη του ίντερνετ», η 19χρονη Άναμπελ Σβαρτς συνόδευσε μια selfie της από το Σαν Τροπέ με τη φράση «έχω βαθύτερο περιεχόμενο από την πιστωτική του πατέρα μου». Ποιος την πίστεψε; Ποιος νοιάζεται;







Less than zeros: Στις 19 Ιανουαρίου του 2014 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του «Rich Kids of Beverly Hills», σειράς βασισμένης στα βιώματα 5 νεαρών μαικηνών με επαγγελματικό αντικείμενο το «funemployment». Όπερ τα ψώνια, τα πάρτι, τα λουκούλλεια γεύματα, τα υπερατλαντικά ταξίδια με ιδιωτικά τζετ. Ανάμεσά τους, η Ντόροθι, κόρη του μεγιστάνα του Μπέβερλι Χιλς Roger Wang, και ο κραυγαλέα γκέι γιος του Μάτζικ Τζόνσον, Ι.J. Παράλληλα, κυκλοφόρησε το μυθιστορηματικό εγκόλπιο της κουλτούρας των Rich Kids με σήμα το δολάριο και μια γραμμή κοκαΐνης, το οποίο περιληπτικά περιγράφεται ως χρονικό «σεξ, ναρκωτικών, αδιανόητης σπατάλης και αδυσώπητων παιχνιδιών εξουσίας».



«Μα τι κόσμος είναι αυτός;» ρωτάω κάποιον. «Μήπως είναι η εκπλήρωση του “Λιγότερο από μηδέν”»; «Είναι το τέλος του “Λιγότερο από μηδέν”» αποκρίνεται ο συνομιλητής μου. Είναι το επέκεινα. Οι αμοραλιστές κολεγιόπαιδες του Μπρετ Ίστον Έλις είχαν τουλάχιστον ψήγματα συναισθημάτων. Διέθεταν υπαρξιακές αγωνίες και μια κατάθλιψη να νανουρίσουν. Ενώ εδώ, πίσω από τα βουνά των Hermes, των Dior και των Chanel, δεν περισσεύει ούτε ρανίδα απόγνωσης. Εδώ ατενίζεις την οριστική αποκτήνωση, αναγνώστη.
























http://pestanea.blogspot.com/
 
Top