«Ελληνικό» μόνο κατ' όνομα θα είναι το Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει σε τρεις δόσεις. Εχοντας περάσει από 40 κύματα υπεγράφη χθες η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW για τη δημιουργία του πρώτου υποταμείου που θα δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων (ΜμΕ) με κεφάλαια κίνησης και στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.
 
Χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να έχει την πλειοψηφία των μετοχών, παρά το γεγονός ότι «βάζει» τα περισσότερα χρήματα (350.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ) και αναλαμβάνει το πρώτο και υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακού ρίσκου, το Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα του έτους, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW Dr Λουτς Κρίστιαν Φούνκε.
 
Σκοπός η κερδοφορία
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο υποταμείο που ξεκινά με «προίκα» 200.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000.000 θα είναι η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 100.000.000 της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας, βασική προϋπόθεση είναι η βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου και στη λήξη του το κεφάλαιο. Εκτός από τις υφιστάμενες ΜμΕ χρηματοδότηση θα παρέχεται και σε start ups επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν βιώσιμο business plan.
 
Εκτός από το πρώτο υποταμείο, το οποίο θα είναι ταμείο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δεύτερο θα αφορά τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών.
Πέραν της KfW και της ΕΤΕπ, με την οποία θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας την ερχόμενη Τρίτη, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο έχουν εκδηλώσει, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Δημοκρατία
 
Top