Τι αναφέρει το νομοσχέδιο
Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν από αύριο Δευτέρα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών, κλείνοντας τις λαϊκές όλης της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας...
Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει ότι το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο βάζει τάξη σε ένα σύστημα που δεν λειτουργεί σωστά, στοχεύει στην εξυγίανση του χώρου, αλλά και προασπίζεται τον καταναλωτή, και τον υφυπουργό, Θανάση Σκορδά, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις επίμαχων διατάξεων (όπως πρόστιμα, κλήρωση για τις θέσεις) ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή.
«Το νομοσχέδιο κινείται στη σφαίρα του αυτονόητου και υιοθετεί τις αρχές της κοινής λογικής. Όταν πας να ρυθμίσεις ένα σύστημα με αδιαφάνεια, αδικίες και μη επαρκή λειτουργία, κάποιοι ξεβολεύονται» σημείωσε ο υπουργός και επικαλούμενος τις αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τόνισε πως τώρα πολλοί «έρχονται προς τη δική μας κατεύθυνση».
Αναφορικά με την κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές αγορές, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως αυτό γίνεται για να επικρατήσει καθεστώς διαφάνειας και να σταματήσουν πιέσεις για «μικροβολέματα» και ρουσφέτια. «Αν τους δημιουργούσαμε πρόβλημα επιβίωσης να το συζητούσαμε. Αλλά δεν αξίζει στη Βουλή όπως και σε κανέναν να συμβιβαζόμαστε σε τέτοια θέμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Χωριστά οι παραγωγοί και χωριστά οι έμποροι. Το κάνουμε για να ξέρει ο καταναλωτής. Πού είναι το κακό; Ήρθε η ώρα να στηρίζουμε τους παραγωγούς και στην πράξη εκτός από τα λόγια, που όλοι το κάνουμε» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με τη διάταξη που προβλέπει ξεχωριστό χώρο για τους έμπορους και άλλον για τους παραγωγούς.
Αναφορικά με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι για τη θεώρηση των αδειών απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως το δίκαιο είναι να υπάρχει το ίδιο καθεστώς στο υπαίθριο και το στεγασμένο εμπόριο.
Επί των προβλέψεων για αυστηροποίηση των ποινών στους παραβάτες, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως γίνεται για να λειτουργούν οι έμποροι με κανόνες, να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να μη γίνονται καταχρήσεις εις βάρος τους. «Εκτός αν δεν το θέλουμε αυτό, οπότε να το συμφωνήσουμε. Δεν μπορεί η Αριστερά να λέει ότι υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και να μη δέχεται τέτοιες ρυθμίσεις» σημείωσε και κατέληξε: «Ας μη διαιωνίζουμε τη φαυλότητα».
Ο κ. Σκορδάς απέκρουσε τις αιτιάσεις που ακούστηκαν περί έλλειψης διαβούλευσης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό να γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα της μίας πλευράς. Για το θέμα της ενημερότητας καταλόγισε στους φορείς υπαναχώρηση από την αρχική συμφωνία, μόλις λύθηκε το ζήτημα της μεταβίβασης της άδειας που είχαν θέσει. Πάντως, τόνισε πως ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες το υπουργείο θα μελετήσει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις.
Απεργία και πορεία
Για τις 10 το πρωί αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του κλάδου στην πλατεία Κάννιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.
Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαμαρτυρόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9 στην Καμάρα και θα πορευτούν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Τα σωματεία παραγωγών και εμπόρων καλούν όλο τον κλάδο σε απεργία διαρκείας από αύριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο, του οποίου διατάξεις και άρθρα εκτιμάται από τον κλάδο ότι «απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες, εξυπηρετώντας στο έπακρο τα μεγάλα συμφέροντα».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου είναι:
«-Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
- Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
- Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
- Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
- Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
- Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν:
«- Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
- Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
- Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
- Απόσυρση του άρθρου 39 - Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 - Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.
- Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.
*planet-greece, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ