Το βίντεο με τη σκηνή της στέψης της από τον Νοέμβριο του 1998 τη δείχνει να κλαίει γοερά. Ελάχιστοι γνώριζαν τότε τον πραγματικό λόγο – ότι μόλις επτά εβδομάδες νωρίτερα είχε πέσει θύμα βιασμού. Ηρθε ο καιρός όμως να μάθουν όλοι την ιστορία αυτής της «Θαυμαστής Μις Κόσμος», που...
πολέμησε και πολεμάει ακόμα το σκοτάδι με φως.
Η ιστορία ξεκινάει τον Φεβρουάριο του 1980 στη Νετάνια του Ισραήλ, εκεί όπου γεννήθηκε η Λινόρ Αμπαρζιλ, το πρώτο παιδί μιας οικογένειας Εβραίων μαροκινής καταγωγής. Και καταλήγει στο ντοκιμαντέρ «Θαυμαστή Μις Κόσμος», που έχει ήδη περάσει από οκτώ διεθνή φεστιβάλ και προβάλλεται αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκε προκειμένου να το γυρίσει η Σεσίλια Πεκ, η άξια θυγατέρα του Γκρέγκορι Πεκ, ηθοποιός και σκηνοθέτις. Και δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που του έδωσε από κοινού με την πρωταγωνίστριά του• ήταν εσκεμμένη η παραπομπή στον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» που έπλασε με την πένα του ο Αλντους Χάξλεϊ το 1932, εκεί όπου η Πολιτεία προπαγάνδιζε το σεξ με το σύνθημα «Οι πάντες ανήκουν στους πάντες».
Το δράμα. Η Λινόρ Αμπαρζιλ είχε μόλις κλείσει τα 18 όταν στέφθηκε Μις Ισραήλ, τον Μάρτιο του 1998. Δεν την ενδιέφεραν πραγματικά οι διαγωνισμοί ομορφιάς, τελευταία στιγμή είχε αποφασίσει να συμμετάσχει. Διότι το έπαθλο ήταν ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη και ένα αυτοκίνητο. «Προερχόμουν από μια μικρή πόλη. Ενα ταξίδι και ένα αυτοκίνητο ήταν σπουδαίο δέλεαρ».
Πολύ σύντομα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, βρέθηκε στο Μιλάνο να κάνει το μοντέλο. Υστερα από δύο εβδομάδες όμως άρχισε να νιώθει πως δεν ανήκε σε αυτόν τον κόσμο, ήθελε να επιστρέψει στην οικογένειά της. Το πρακτορείο μοντέλων την έφερε σε επαφή με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα ονόματι Ούρι Σλόμο Νουρ, έναν Ισραηλινό γεννημένο στην Αίγυπτο. Η Αμπαρζιλ του ζήτησε να της κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για Ρώμη και από εκεί για Ισραήλ. Εκείνος της έκλεισε πράγματι μια νυχτερινή πτήση από Ρώμη για Ισραήλ. Δυστυχώς, όμως, της είπε ότι όλες οι πτήσεις από Μιλάνο για Ρώμη ήταν κλεισμένες∙ αλλά μπορούσε να την πάει εκείνος στη Ρώμη οδικώς, με το αυτοκίνητό του.
Πήραν έναν επαρχιακό δρόμο για να αποφύγουν τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου, έτσι της είπε. Λίγο έξω από το Μιλάνο, όμως, σταμάτησε σε ένα δασάκι, έβγαλε ένα μαχαίρι, της έκλεισε με ταινία το στόμα, της έδεσε τα χέρια και τη βίασε - πριν προσπαθήσει στο τέλος να τη στραγγαλίσει με ένα σκοινί. Η Αμπαρζιλ κατάφερε να ξεφύγει, τον έπεισε στην πραγματικότητα να την αφήσει ελεύθερη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν θα έλεγε τίποτα σε κανέναν. Πήρε αμέσως τηλέφωνο τη μητέρα της. Ακόμα θυμάται τα λόγια της: «Δεν φταις εσύ. Πήγαινε στην αστυνομία. Πήγαινε στο νοσοκομείο. Μην κάνεις ντους. Εμείς θα σε στηρίξουμε σε όλα». Η Αμπαρζιλ έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και μετά πήρε το αεροπλάνο για Ισραήλ. Στην κατάσταση που βρισκόταν μόνο τα καλλιστεία δεν σκεφτόταν. Η μητέρα της ήταν εκείνη που την έπεισε να πάει τον Νοέμβριο στις Σεϋχέλλες για τον διαγωνισμό της Μις Κόσμος, για να ξεφύγει λίγο από το σκοτάδι. Οταν την ανακήρυξαν νικήτρια, τα δάκρυα άρχισαν να κυλούν ανεξέλεγκτα στα μάγουλά της. «Ακόμα μια εστεμμένη που συγκινήθηκε» σκέφτηκαν όλοι.
Η ιταλική αστυνομία έκανε μια σύντομη έρευνα και κατόπιν άφησε τον Νουρ ελεύθερο «ελλείψει στοιχείων». Αλλά η Αμπαρζιλ είχε κάνει καταγγελία και στο Ισραήλ, που κίνησε τις διαδικασίες έκδοσής του. Τελικά, οι ισραηλινές Αρχές κατάφεραν να πείσουν τον Νουρ να ταξιδέψει οικειοθελώς στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας κάποιο τέχνασμα. Στη διάρκεια της δίκης, η Αμπαρζιλ δεν θέλησε να μείνει κρυφή η ταυτότητα ή το πρόσωπό της, επιμένοντας ότι δεν είχε κανέναν λόγο να ντρέπεται. Χάρη στο γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του, ο Νουρ καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση. Αποδείχθηκε πως η Αμπαρζιλ δεν ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, απλώς καμία μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει. Αν το είχαν κάνει, ίσως εκείνη να είχε γλιτώσει.
Η «Θαυμαστή Μις Κόσμος» ασχολήθηκε για λίγο με το μόντελινγκ, κατόπιν, το 2006, παντρεύτηκε με έναν λιθουανό σταρ του NBA, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Αλλά ύστερα από έναν χρόνο ο γάμος διαλύθηκε και η Αμπαρζιλ επέστρεψε στο Ισραήλ. Αποφάσισε να σπουδάσει Νομικά. Ηθελε να βοηθήσει και άλλες γυναίκες όπως αυτή. «Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που απλώς θα εξασφάλιζε την απονομή δικαιοσύνης για τον εαυτό του κι έπειτα θα γύριζε την πλάτη».
Εφτιαξε έναν ιστότοπο, το Linorspeaksout.com, ανέβασε την ιστορία της, άρχισε να δέχεται μηνύματα από χιλιάδες ακόμα θύματα βιασμού. To 2010 ξαναπαντρεύτηκε, έχει πλέον έναν ευτυχισμένο γάμο και τρία μικρά παιδιά. Είναι δραστήρια δικηγόρος. Η θρησκεία παίζει πια μεγάλο ρόλο στη ζωή της. Αλλά κάποια πράγματα δεν τα αφήνει στο έλεος του Θεού.
«Οχι» στη σιωπή. Το ντοκιμαντέρ που γύρισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Σεσίλια Πεκ τη δείχνει να ακούει με προσοχή τις ιστορίες δεκάδων θυμάτων βιασμού, κάποια από τα οποία αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τα όσα τραγικά έχουν ζήσει. Είναι νεαρές γυναίκες, ακόμα και ανήλικα κορίτσια στη Νότια Αφρική. Είναι φοιτήτριες πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Είναι και διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Τζόαν Κόλινς, που αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως παντρεύτηκε τον άνδρα που τη βίασε στα 17 της χρόνια, ή η Φραν Ντρέσερ, η διασημότερη τηλεοπτική «Νταντά» του κόσμου, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά στα 27 της, μέσα στο σπίτι της, μπροστά στον σύζυγό της από δύο διαρρήκτες.
«Ο βιασμός είναι κάτι που σε απομονώνει τόσο πολύ, γιατί ακόμα και αν πεις στον κόσμο τι συνέβη, φοβούνται να το αναφέρουν, οπότε καταλήγεις να περιβάλλεσαι από σιωπή» είχε πει η Λινόρ Αμπαρζιλ στη διάρκεια μιας ομιλίας της στο Κλίβελαντ.
«Ο κόσμος πάντα γελάει με τις Μις Κόσμος γιατί θέλουν να σώσουν τον πλανήτη και κουνάνε πολύ κομψά το χέρι πέρα δώθε. Πραγματικά όμως πιστεύω πως όποιος αποκτά την οποιαδήποτε δύναμη σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο - ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει μόνο έναν άλλο άνθρωπο» είχε πει παλαιότερα σε μια συνέντευξή της. Αυτή η «Θαυμαστή Μις Κόσμος» ονειρεύεται πάντα έναν «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο»• αλλά όχι δυστοπικό όπως εκείνον του Αλντους Χάξλεϊ, μα έναν κόσμο με λιγότερη σιωπή, λιγότερη μοναξιά και λιγότερη - αφού πρέπει να είμαστε πραγματιστές - σεξουαλική βία.
kourdisto portocali