Σε δύσκολη θέση η Άνγκελα Μέρκελ – Σημαντικές οι εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία – Big business για 6.000 γερμανικές εταιρείες
Περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την παγκόσμια οικονομία, όμως, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Credit Suisse προκύπτει ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τη γερμανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει να γίνει ο μεγάλος χαμένος αυτής της κρίσης. Η Angela Merkel, που τηρεί ειδικούς δεσμούς με τη Ρωσία και θεωρεί τον εαυτό της σαν τον ενδιάμεσο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Ρωσία αποτελεί μόλις το 2,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ (αφού η οικονομία της υπολογίζεται στα 2,2 τρισ. δολάρια) και η Ουκρανία δεν ξεπερνά το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ρωσικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 11 δισ. δολάρια και 87 δισ. ευρώ αντίστοιχα (0,7% και 4,6% των συνολικών εξαγωγών αντίστοιχα, κάτι που μεταφράζεται σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ και 0,9% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης).
“Επομένως, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η ουκρανική κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από μόνη της”, καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Credit Suisse.
Όμως, προειδοποιούν ότι από τις μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές, αυτή που φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η Γερμανία.
Ενώ το ποσοστό των γερμανικών εξαγωγών που καταλήγουν στη Ρωσία διαμορφώνεται μόλις στο 3% (και δεν ξεπερνούν το 1,3% του ΑΕΠ της Γερμανίας), η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι το 50% των γερμανικών εισαγωγών πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία, με το αντίστοιχο ποσοστό για το φυσικό αέριο να διαμορφώνεται στο 39%.
Με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει μεγάλη ανάγκη τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι μάλλον απίθανο να διακόψει εντελώς τη ροή προς τη Γερμανία, εκτιμά η Credit Suisse. Όμως, στην περίπτωση μιας προσωρινής διαταραχής, τα ασυνήθιστα υψηλά ενεργειακά αποθέματα που τηρεί η χώρα θα μπορούσαν να εξαντληθούν. Είναι άξιο προσοχής ότι περίπου το 50% των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη περνά από την Ουκρανία (ποσοστό που πέφτει στο 40% με τη λειτουργία της επέκτασης του αγωγού Nord Stream, φέτος).