Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης χώρων και ζεστού νερού χρήσης.
Ωστόσο αποδεικνύεται ότι ορισμένες από τις πιο «γνωστές» συστάσεις που αναφέρονται στη συνέχεια είναι απλά μύθοι και τελικά δε συμβάλλουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων:
Είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά να την ανοιγοκλείνουμε.
Σίγουρα η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη για τη θέρμανση των κρύων χώρων απ’ ότι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας που έχει ήδη επιτευχθεί, όμως ποιος θέλει να πληρώνει για θέρμανση που δεν χρειάζεται;
Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.
Προτιμήστε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.
Επιλέγοντας υψηλότερη θερμοκρασία στο θερμοστάτη ο χώρος ζεσταίνεται πιο γρήγορα.
Μύθος. Μπαίνοντας σε ένα κρύο σπίτι, ο πειρασμός να επιλέξετε μια μεγαλύτερη θερμοκρασία είναι μεγάλος με την ελπίδα ότι το σύστημα θα αποδώσει περισσότερη θερμότητα και θα ζεστάνει γρηγορότερα τους χώρους. Δυστυχώς αυτό δεν θα συμβεί.
Ο λέβητας θα συνεχίσει να αποδίδει θερμότητα με τον ίδιο ρυθμό και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 °C στον ίδιο χρόνο είτε έχετε επιλέξει 20 °C είτε 25 °C. Το πιθανότερο είναι να ξεχάσετε το θερμοστάτη στους 25 °C και να το θυμηθείτε όταν αρχίσετε να ζεσταίνεστε, οπότε θα έχετε ήδη σπαταλήσει αρκετή ενέργεια.
Ορίστε μία λογική θερμοκρασία στο θερμοστάτη μεταξύ 19-20 °C και αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του όποτε ανοίξετε τη θέρμανση. Φροντίστε να εγκαταστήσετε έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου με μικρό διαφορικό (αν δεν έχετε ήδη) προκειμένου να αντιλαμβάνεται γρήγορα και με ακρίβεια την πραγματική θερμοκρασία του χώρου ώστε να αποφύγετε σπατάλες από υπερθερμάνσεις.
Αν χαμηλώσω ή κλείσω κάποια θερμαντικά σώματα θα εξοικονομήσω χρήματα
Αυτό θα συμβεί μόνο αν έχετε ατομικό σύστημα θέρμανσης, δηλαδή αν ο λέβητας τροφοδοτεί μόνο το δικό σας διαμέρισμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χαμηλώσετε και τον θερμοστάτη χώρου γιατί διαφορετικά θα πάρει πολύ χρόνο να ικανοποιηθεί η απαίτησή του με τους διακόπτες των σωμάτων χαμηλωμένους ενώ ταυτόχρονα ο λέβητας θα καίει σπαταλώντας ενέργεια στο δίκτυο σωληνώσεων.
Αν έχετε κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας με αυτονομίες, το κλείσιμο των θερμαντικών σωμάτων θα ωφελήσει την τσέπη σας μόνο αν η κατανομή δαπανών γίνεται με θερμιδομετρητές, διαφορετικά απλά θα πληρώσετε για ενέργεια που δεν χρησιμοποιήσατε ποτέ.
Γενικά οι θερμοστατικοί διακόπτες-κεφαλές (αυτοί με τους αριθμούς που μπορείτε να ρυθμίσετε από 0 ως 5) είναι μια πολύ καλή και οικονομική πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας, που σκοπεύουν στο να ορίσετε διαφορετικές θερμοκρασίες σε διαφορετικά δωμάτια ώστε να μη σπαταλάτε ενέργεια σε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε.
Μόνο φροντίστε ο θερμοστάτης χώρου να μην βρίσκεται σε κάποιο από τα «κρύα» δωμάτια διότι ο λέβητας θα συνεχίσει να λειτουργεί σπαταλώντας ενέργεια.
Καλύτερα να αφήσω τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό παρά να τον ανοιγοκλείνω
Μύθος. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν ικανοποιηθεί θα δώσει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση αλλά θα την ενεργοποιήσει πάλι αν η θερμοκρασία του νερού πέσει, λόγω απωλειών, ακόμα και αν δεν έχουμε καταναλώσει νερό.
Επομένως, το να αφήσετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό θα επιφέρει μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του. Η σπατάλη θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο υψηλότερη είναι η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη και όσο χειρότερη είναι η μόνωση του θερμοσίφωνα.
Επίσης, αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο (περίπτωση ηλιακού) τότε οι απώλειες μεγαλώνουν. Η καλύτερη λύση είναι να βελτιώσετε το σύστημα ελέγχου ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο της ημέρας που θα γίνεται η θέρμανση του νερού (λίγο πριν την ώρα που συνηθίζετε να κάνετε μπάνιο).
Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο ώστε η ηλεκτρική αντίσταση να θερμαίνει το νερό όταν η χρέωση της ΔΕΗ είναι μειωμένη. Για μεγαλύτερη οικονομία ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 60 °C (όχι όμως χαμηλότερα γιατί καταργείται η προστασία από το βακτήριο της λεγεονέλας).
Μπορείτε, επίσης, να εγκαταστήσετε ένα μικρό σύστημα αυτοματισμού ώστε να βλέπετε τη θερμοκρασία του νερού στον θερμοσίφωνα και να ελέγχετε από εκεί τη λειτουργία του. Έτσι θα αποφύγετε άσκοπη ενεργοποίηση της ηλεκτρικής αντίστασης όταν η θερμοκρασία νερού είναι χαμηλότερη από τους 60 °C αλλά επαρκεί.
naftemporiki.gr