Σχέδιο για αλλαγές στα όρια των απολύσεων με δούρειο ίππο τις ομαδικές, για τις οποίες δεν θα απαιτείται η έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, κρύβεται πίσω από τις πιέσεις της τρόικας και κυρίως πίσω από την επιμονή που δείχνει η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κλείσει «εδώ και τώρα» το επίμαχο αυτό ζήτημα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν ανοίξει εκ νέου το θέμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, αλλά και της εκπροσώπησης των εργαζομένων στην κήρυξη των απεργιών, ενώ στην εργασιακή ατζέντα έρχεται να προστεθεί και μια νομοθετική ρύθμιση, που ανοίγει την πόρτα για απασχόληση με συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας χωρίς κανέναν περιορισμό!
Με όπλο λοιπόν τις ομαδικές απολύσεις, η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ επιδιώκουν να φέρουν τώρα στη διαπραγμάτευση το σύνολο σχεδόν της εργασιακής ατζέντας που είναι σε εκκρεμότητα.
Ενδεικτικοί της πίεσης και της εμμονής που επιδεικνύει το ΔΝΤ, δίνοντας έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, είναι και οι διάλογοι που διαμείφθηκαν μεταξύ του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση σε μια από τις πολύωρες συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας. Ενα μέρος από τα όσα ειπώθηκαν που δείχνει και το πώς κινείται το ΔΝΤ αποκαλύπτει σήμερα (με διασταυρωμένες πηγές) ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής:
«Δεν γίνεται να φέρουμε νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή», τόνισαν οι δύο υπουργοί απευθυνόμενοι στον κ. Τόμσεν, ο οποίος, δείχνοντας να μην αποδέχεται το επιχείρημα αυτό, τους είπε αφήνοντάς τους άναυδους: «Γιατί δεν μπορείτε; Φέρτε το νόμο στη Βουλή και ας μην ψηφιστεί…».
Πίσω από την εμμονή για τις ομαδικές απολύσεις υπάρχει ένα συνολικότερο σχέδιο που περιλαμβάνεται σε πρόταση του ΔΝΤ και προβλέπει την αλλαγή στα όρια των μηνιαίων απολύσεων με αρχή την κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό.
Με την πρόταση αυτή, την οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η πλευρά του κ. Τόμσεν επιδιώκει μέσα από τις ομαδικές απολύσεις να αλλάξει όλο το πλαίσιο των απολύσεων που ισχύει σήμερα.
Το σχέδιο του ΔΝΤ για τις απολύσεις είχε πέσει στο τραπέζι των πρώτων συζητήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του φθινοπώρου και παρότι δεν βγήκε αυτή τη στιγμή στην επιφάνεια, εντούτοις δεν έχει αποσυρθεί από την ατζέντα του κ. Τόμσεν. Η συνολική πρόταση προβλέπει:
α) Αύξηση του ορίου των απολύσεων από τα 6 άτομα το μήνα στα 10 για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 μέχρι 150 άτομα προσωπικό.
β) Αύξηση του ποσοστού των μηνιαίων απολύσεων από 5% στο 10% και μέχρι 30 άτομα το μήνα (όσο προβλέπει και η σχετική κοινοτική οδηγία) στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα μέχρι 300 άτομα.
γ) Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 300 άτομα και άνω με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο και δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα των απολύσεων όπου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εντείνουν τις πιέσεις τους, αλλά, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις συζητήσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο για τις εκκρεμότητες των μεταρρυθμίσεων, τα στελέχη του ΔΝΤ επανέφεραν θέμα κατώτατου μισθού και αλλαγών στο νόμο για την κήρυξη των απεργιών.
Για τον κατώτατο μισθό το μέλος του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας Νίκο Χοντμπάρι (αλβανικής καταγωγής) είπε με έμφαση στις συζητήσεις που γίνονται για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ότι πρέπει να καταργηθούν οι προσαυξήσεις (τριετίες) και τα άλλα τρία επιδόματα (τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινό) ώστε τα 586 ευρώ να είναι ένας «ξερός» μισθός και η χορήγηση των όποιων προσαυξήσεων και επιδομάτων να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, αν πρόκειται για ατομικές συμβάσεις, ή να θεσμοθετηθούν σε επίπεδο Εθνικής Σύμβασης δεσμεύοντας όσους εργοδότες την υπογράψουν.
Υπενθυμίζεται πως οι προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας έχουν παγώσει από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά στις 3 τριετίες (9 έτη προϋπηρεσίας) για τους αμειβομένους με το βασικό μισθό. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έχει προϋπηρεσία 15 ετών και προσλαμβάνεται σήμερα, δικαιούται σύμφωνα με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου του 2012, το βασικό μισθό με προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας μόνο για τα 9 από τα 15 έτη. Ενώ ένας νέος ανειδίκευτος υπάλληλος που ξεκίνησε το 2012 να εργάζεται με 586 ευρώ, και στο τέλος του 2014 - αρχές 2015 θα κλείσει την πρώτη τριετία, δεν θα πάρει καμία προσαύξηση!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στην παρούσα φάση το υπουργείο Εργασίας δεν έχει πρόθεση ούτε σχεδιάζει κάποια παρέμβαση στο νομοθετημένο μισθό, παρότι στο κείμενο του Μνημονίου περιλαμβάνονται ως υποχρέωση η επανεξέταση του μηχανισμού διαμόρφωσης και η σύνθεση του κατώτατου μισθού στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Αυτή είναι η στρατηγική που τηρεί εξίσου επίμονα απέναντι στις πιέσεις των δανειστών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επιχειρεί να ανακόψει με το επιτελείο του υπουργείου τη φόρα που, όπως φαίνεται, έχουν πάρει οι δανειστές, σε όλα τα μέτωπα. Το αν και κατά πόσο όμως θα κάνουν πίσω οι δανειστές μένει να φανεί και θα φανεί σύντομα στα κείμενα που ετοιμάζονται.
Στο τραπέζι των συζητήσεων όμως επανήλθε και το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 για την κήρυξη των απεργιών, με τους δανειστές (τεχνικά κλιμάκια) να ζητούν οι απεργίες να αποφασίζονται με Γενικές Συνελεύσεις και με εκπροσώπηση σε αυτές του 50%+1 από τα εγγεγραμμένα μέλη στους καταλόγους των συνδικαλιστικών οργανώσεων (σωματεία, ομοσπονδίες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ). Η πλειοψηφική εκπροσώπηση των εργαζομένων στην κήρυξη των απεργιών, μέσω Γενικής Συνέλευσης, έχει καταστρατηγηθεί και παρότι προβλέφθηκε στο άρθρο 4 του νόμου 1365/1983 (επί υπουργίας Γ. Αρσένη στο Οικονομίας), εντούτοις το άρθρο αυτό ουδέποτε ενεργοποιήθηκε. Με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για τις απεργίες να λαμβάνονται ερήμην των εργαζομένων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με αυτές.
Ομως και σ’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, αφήνοντας όμως την όλη συζήτηση ανοιχτή.
Συμβόλαια 36 μηνών χωρίς αποζημίωση και ελεύθερος «δανεισμός» εργαζομένων
Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο
Συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας διάρκειας 36 μηνών και χωρίς αποζημίωση κατά τη λήξη της απασχόλησης προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης μιας από τις παλιές εκκρεμότητες του Μνημονίου.
Mε τη διάταξη την οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) και στο εξής ο κάθε εργοδότης ή η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες για να προσλάβει εργαζομένους μέσω των ΕΠΑ.
Στην πράξη μια επιχείρηση θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «δανειστεί» εργαζομένους μέσω των ΕΠΑ, χωρίς η ίδια να έχει την υποχρέωση να τους καταβάλει το μισθό, παρά μόνο αν προβλεφθεί στη συμφωνία που θα κάνει με τον άμεσο εργοδότη τους, δηλαδή με την Εταιρία Προσωρινής Απασχόλησης.
Με το ισχύον καθεστώς, η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες ή εποχιακές ανάγκες. Τώρα πλέον με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, κανένας εργοδότης και καμία επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται αυτούς τους λόγους για να πάρει έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Θα αρκεί μόνο η συμφωνία με την Εταιρία Προσωρινής Απασχόλησης όπου θα αναφέρονται μόνον η εργασία και η διάρκεια για την οποία θα απασχοληθεί ο μισθωτός.
Η σύμβαση που θα υπογράφει ο εργαζόμενος μπορεί να είναι είτε ορισμένου χρόνου είτε αορίστου και μόνον με την Εταιρία Προσωρινής Απασχόλησης, η οποία θα τον εκχωρεί σε άλλους εργοδότες.
Στην ουσία οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν ένα συμβόλαιο απασχόλησης που θα ενεργοποιείται με την ανάληψη εργασίας όποτε τους ζητηθεί.
Στο συμβόλαιο αυτό θα αναφέρονται οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού στην εργασία που θα αναλαμβάνει.
Τα συμβόλαια εργασίας για τους προσωρινά απασχολουμένους θα έχουν διάρκεια έως 36 μήνες, με ανανέωση μετά από 23 μέρες για να μην εγείρονται αξιώσεις περί μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Με τη λήξη του συμβολαίου και σε σύμβαση ορισμένου χρόνου ο προσωρινά απασχολούμενος δεν θα δικαιούται αποζημίωση.
Οι επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν χωρίς κανένα εμπόδιο προσωρινά απασχολουμένους δεν θα πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις μέσα στους τελευταίους 3 μήνες (αντί 6 που προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη του νόμου), ενώ δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις μέσα στους τελευταίους 6 μήνες (αντί 12 που προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη).
Η Εταιρία Προσωρινής Απασχόλησης και ο έμμεσος εργοδότης (δηλαδή η επιχείρηση που θα απασχολεί εργαζομένους με «συμβόλαια») είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι έναντι του προσωρινά εργαζομένου για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του (όπως καθυστερούμενοι μισθοί και αποζημιώσεις) και την καταβολή των εισφορών. Στη διάταξη όμως αναφέρεται ότι από την ευθύνη αυτή (καταβολής αποζημίωσης και εισφορών) μπορεί να απαλλάσσεται ο εργοδότης εφόσον προβλεφθεί ότι οι προσωρινά απασχολούμενοι θα ικανοποιηθούν από τις εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να καταθέτουν οι Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης! Το ύψος δε των εγγυητικών επιστολών για τις ΕΠΑ έχει πέσει από τις 120.000 ευρώ στις 60.000 ευρώ.
Παραμένουν οι διαφορές για τις ομαδικές απολύσεις
Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντικρούσει τις πιέσεις της τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας να δοκιμαστεί στην πράξη το ελληνικό σχέδιο, ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι μία νομοθετική ρύθμιση θα εξασφάλιζε με μεγαλύτερη σιγουριά την αλλαγή του καθεστώτος των απολύσεων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του την Παρασκευή μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ότι οι «απόψεις μας θα εισακουστούν», εντούτοις, όπως είπε, οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στην ελληνική πρόταση που «καταργεί» την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις και μεταβιβάζει την έκδοση απόφασης στο γενικό γραμματέα.
Η θέση μας αυτή «αποτελεί πολιτική απόφαση», σημείωσε το ίδιο στέλεχος, ώστε να μην απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες η τρόικα αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2,9 μονάδες να προέλθουν από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η 1 μονάδα από τις εισφορές των εργαζομένων. Ομως και εδώ υπάρχει διαφορά και έχει να κάνει με το ύψος των απωλειών στο ΙΚΑ, καθώς η τρόικα επιμένει ότι οι απώλειες θα φτάσουν στα 780 εκατ. ευρώ ετησίως και αφήνει στην κυβέρνηση να βρει τον τρόπο που θα αναπληρωθούν.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ