Βρετανοί χειρουργοί ακρωτηρίασαν το πόδι ενός άντρα και το μεταμόσχευσαν στο χέρι του, για να το κρατήσουν ζωντανό έως ότου ολοκληρωθεί μία πρωτοποριακή εγχείρηση που του έσωσε τη ζωή.
Ο άντρας πάσχει από προχωρημένο καρκίνο που είχε δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο ψηλά στο μηρό του.
Το πόδι του έπρεπε να ακρωτηριαστεί, αλλά η τρύπα που θα απέμενε έπειτα από την αφαίρεση του όγκου θα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι γιατροί φοβούνταν πως δεν θα μπορούσαν να την κλείσουν.
Έτσι σκέφτηκαν να αφαιρέσουν πρώτα τη γάμπα του και να την προσκολλήσουν στο μπράτσο του, ώστε να διατηρηθεί η παροχή του αίματος και να μην νεκρωθούν οι ιστοί της.
Αφού αφαίρεσαν το πόδι και τον όγκο, αποκόλλησαν τη γάμπα του από το χέρι και την χρησιμοποίησαν για να κλείσουν την τρύπα του όγκου.
Η εγχείρηση στον Ίαν ΜακΓκρέγκορ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, διήρκησε 18 ώρες και πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους.
Ο 59χρονος ασθενής, που αναρρώνει καλά και πλέον περιμένει να βάλει προσθετικό μέλος, δήλωσε ότι «είναι αδύνατον να περιγραφεί με λόγια τι έκαναν».
Ο κ. ΜακΓκρέγκορ είχε πρωτοδιαγνωστεί με καρκίνο στην πύελο πριν από μία δεκαετία, αλλά απέτυχαν όλες οι προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί για να τον θεραπεύσουν και ο όγκος εξαπλώθηκε στο μηρό του.
Όπως δήλωσε στο BBC ο κ. ΜακΓκρέγκορ, όταν οι γιατροί τον ενημέρωσαν τι σκέφτονται να κάνουν, δεν μπορούσε καν να φανταστεί τι του έλεγαν και πως θα το έκαναν, ούτε αν θα ξυπνούσε από την εγχείρηση.
Ωστόσο συναίνεσε σε αυτήν διότι πονούσε ασταμάτητα και πλέον πιστεύει ότι η εγχείρηση του έσωσε τη ζωή.
Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε από χειρουργούς του Νοσοκομείου Freeman, στο Νιούκασλ,οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι η πρώτη επέμβαση του είδους. Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και στις ΗΠΑ, αλλά με δύο ξεχωριστές χειρουργικές επεμβάσεις και όχι ταυτοχρόνως.
Όπως είπαν ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός Mani Ragbir και οι συνεργάτες του, ετοιμάζουν ένα ιατρικό άρθρο για την περίπτωση του κ. ΜακΓκρέγκορ, το οποίο θα δημοσιεύσουν σε ιατρική επιθεώρηση, διότι πιστεύουν ότι ανοίγει νέους δρόμους στην επανορθωτική χειρουργική του καρκίνου.
πηγη
http://pestanea.blogspot.com/