Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Άντονι Χόπκινς, Τζένιφερ Κόνελι, Έμα Ουάτσον, Ρέι Ουίνστον, Ντάγκλας Μπουθ, Λόγκαν Λέρμαν
Κατηγορία: Περιπέτεια
Διάρκεια: 120'
Επίσημος Τίτλος: NOAH

Εμπνευσμένος από την επική ιστορία θάρρους, θυσίας και ελπίδας, ο οραματιστής σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι φέρνει στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα τρισδιάστατα, τη δική του εκδοχή του «Νώε».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου, υποδύεται τον διάσημο από τη Βίβλο χαρακτήρα του Νώε, του προφήτη του Θεού, που σώζει την οικογένειά του και εκπροσώπους όλου του ζωικού βασιλείου μέσα στην κιβωτό, όταν η Γη πλήττεται από μια φονική πλημμύρα, τον βιβλικό κατακλυσμό που αφανίζει τον κόσμο.

Ο διάσημος ηθοποιός ενορχηστρώνει τη διάσωση του ζωικού βασιλείου, το οποίο θα κατοικήσει στην νέα Εδέμ, έχοντας στο πλευρό του σημαντικούς ηθοποιούς όπως ο «βετεράνος» Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του Μαθουσάλα, η Τζένιφερ Κόνελι και η νεαρή σταρ του Χάρι Πότερ, Έμα Γουάτσον.

Όλοι μαζί, με προεξάρχοντα το σκηνοθέτη, ζωντανεύουν κινηματογραφικά την άγνωστη ζωή του Νώε και της οικογένειάς του στην πορεία τους προς μια νέα ημέρα για όλη την Κτίση.

Ζώα, κεραυνοί, βροχές, μάχες, εντυπωσιακά (και τρισδιάστατα) εφέ και φυσικά η τεράστια ξύλινη κιβωτός πρωταγωνιστούν στην επικών προδιαγραφών περιπέτεια που θα συμπαρασύρει με τον θεαματικό κατακλυσμό και το κοινό σε μια ιστορία καταστροφής και ελπίδας.

Ολόκληρη η ιστορία του Νώε και της Κιβωτού, καλύπτουν ελάχιστες σελίδες στο Βιβλίο της Γένεσης.

Αλλά αυτές οι λίγες σελίδες άσκησαν μοναδική επιρροή σε δισεκατομμύρια κόσμου, προσφέροντάς τους την ελπίδα, ακόμα και στο χείλος του αφανισμού. Κινηματογραφικά, η ιστορία της Κιβωτού έχει αναπαρασταθεί κυρίως σε επίπεδο κινουμένων σχεδίων, με την ταινία του 1928 “Noah’s Ark” να συνιστά μια σύμμειξη του βιβλικού κατακλυσμού με δράμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία του Αρονόφσκι αποτελεί την πρώτη πραγματική κινηματογραφική απεικόνιση της βιβλικής ιστορίας, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αδυναμία και οι αποτυχίες των ανθρώπων καθώς και η απόλυτη συγχώρεση. Ο σκηνοθέτης λέει:

«Υπήρχαν διάφορες εκδοχές, ακόμα και κωμικές, αλλά κυρίως κινουμένων σχεδίων, καθώς και ένα μιούζικαλ με τον Ντάνι Κέι. Ιστορικά οι προσεγγίσεις είτε ενείχαν το στοιχείο του φολκλόρ είτε ήταν χιουμοριστικές ή παιδικές. Αλλά αν δεις την ιστορία αυτή στο πλαίσιο της Γένεσης, καταλαβαίνεις πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από ζώα που σώζονται σε ζευγάρια. Είναι η ιστορία δέκα γενεών κακίας που σταδιακά οδηγεί τον Θεό στην απόφαση να τα καταστρέψει όλα. Είναι, κατ’ εμέ, η πρώτη ιστορία αναφορικά με το τέλος του κόσμου».

πηγη
 
Top