Προσανατολίζεται σε έξυπνα «αντίμετρα»



Σε έξυπνα «αντίμετρα» προσανατολίζεται η Δύση, προκειμένου να δείξει στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου εκείνο που διακυβεύεται εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία για την ένταξή της στη Ρωσία.



Σύμφωνα με το BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Ευρώπη αφήνει ανοιχτό να ενδεχόμενο να προμηθευτεί περισσότερη ποσότητα φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες , κίνηση που θα δείχνει την δυσφορία της στην στρατιωτική μπότα που θέλει να επιβάλει η Μόσχα στην άκρως στρατηγικής σημασίας περιοχή.



«Η κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ένας εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός και η Μόσχα ενδεχομένως να υποστεί μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, πως οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να στραφούν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την προμήθεια φυσικού αερίου, εγκαταλείποντας τη Ρωσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της.



Με τη Δύση να διατυμπανίζει ότι είναι παράνομο το επικείμενο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο μάλιστα αποκαλύπτει ότι η Μόσχα έχει μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες της στην Κριμαία.



Με βάση το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό που επικαλείται ειδικούς του ΝΑΤΟ, μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς τουλάχιστον δύο χιλιάδες στρατιώτες σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, αφού προηγουμένως είχαν καταληφθεί τα αεροδρόμια της χερσονήσου. Δείχνοντας την έντονη δυσφορία του Βερολίνου στα επεκτατικά σχέδια της Μόσχας, και σύμφωνα πάντα με το «Der Spiegel», η Μέρκελ προτίθεται να ακυρώσει τη συμμετοχή της στη συνάντηση των οκτώ οικονομικά σημαντικότερων χωρών του κόσμου (G8) στο Σότσι, σε περίπτωση που διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Κριμαία το επίμαχο δημοψήφισμα.



Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine», σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, το Βερολίνο προσπαθεί «να κινητοποιήσει ένα διεθνή συνασπισμό» αποτελούμενο από την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εφημερίδα γράφει ότι στόχος των συντονισμένων προσπαθειών θα είναι η προετοιμασία ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει «έξυπνα αντίμετρα και τα οποία θα δείχνουν στη Ρωσία το τι διακυβεύεται». Πάντως, η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι έτοιμη για ένα διάλογο με τη Μόσχα στη βάση της γερμανικής πρότασης για μια διεθνή ομάδα επαφής.





http://pestanea.blogspot.com/
 
Top