Άλλοι βγάζουν κουνέλια και περιστέρια μέσα από καπέλα, άλλοι «εξαφανίζουν» μπροστά από τα μάτια του κοινού μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ανθρώπους, ζώα και αντικείμενα και κάποιοι άλλοι επιδίδονται σε πιο κλασικά κόλπα, όπως π.χ. με τράπουλες, τα οποία ωστόσο εξακολουθούν να… μαγεύουν τους θεατές.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο ήταν το πρώτο «μαγικό κόλπο» που εμπνεύστηκε ο άνθρωπος;

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, το αρχαιότερο κόλπο μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο… γύρω στο 2.500 π.Χ.
Πρόκειται για μια τοιχογραφία στο εσωτερικό ενός αιγυπτιακού τάφου, η οποία αναπαριστά δύο άντρες οι οποίοι εκτελούν το γνωστό –στις μέρες μας- κόλπο με τα κύπελλα και τα μπαλάκια. Σε αυτό το κόλπο ο μάγος χρησιμοποιεί τρία κύπελλα και τρία μπαλάκια, τα οποία εμφανίζει και εξαφανίζει χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται το παραμικρό.
Ο ιστορικός Bill Palmer που ασχολείται με θέματα μαγείας υποστηρίζει ότι πρόκειται όντως για ένα πολύ παλιό κόλπο, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τοιχογραφία δεν αναπαριστά το συγκεκριμένο κόλπο.

Πρώτον, γιατί όπως λέει ο Palmer στην τοιχογραφία φαίνονται μεν ορισμένα κύπελλα, όμως όχι και μπάλες. Επίσης αναπαριστώνται δύο άντρες, ενώ συνήθως το συγκεκριμένο κόλπο εκτελείται από έναν άνθρωπο, γράφει ο Matt Soniak στο mentalfloss.com.
Ακόμη, η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ιστορικοί σε αυτήν την εικόνα δεν ταιριάζει με τις υπόλοιπες αναπαραστάσεις της τοιχογραφίας, στην οποία απεικονίζονται άνθρωποι να μαγειρεύουν, ζώα να οδηγούνται σε σφαγή κ.ά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Palmer, οι δύο άντρες της αιγυπτιακής τοιχογραφίας δεν είναι μάγοι, ούτε προετοιμάζονται για κάποιο κόλπο. Πρόκειται απλά για δύο αρτοποιούς, οι οποίοι ετοιμάζουν το ψωμί για μια γιορτή.
Η επόμενη καταγεγραμμένη αναφορά στο κόλπο με τα κύπελλα και τα μπαλάκια, βρίσκεται σε γραπτά κείμενα ενός ρωμαίου συγγραφέα γύρω στο 45 μ.Χ., κάνοντάς την ενδεχομένως τη δεύτερη παλαιότερη αναφορά σε ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα στην ιστορία.
 
Top