Ούτε οι έγκυες και οι γυναίκες σε λοχεία γλιτώνουν από τις μνημονιακές επιταγές για απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται επίσης πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και προστάτες ΑμεΑ. Με νομοσχέδιο που έχει ήδη περάσει από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και πρόκειται να συζητηθεί τις ερχόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί την κατάργηση 21 φορέων, μεταξύ των οποίων και του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) του υπουργείου Εργασίας.
Ανάμεσα στους 65 υπαλλήλους του ινστιτούτου, κατηγορίας ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), που δεν καλύπτονται από καμία προστατευτική διάταξη του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα και οδηγούνται στην απόλυση με συνοπτικές διαδικασίες, βρίσκονται μια 39χρονη έγκυος στο δεύτερο παιδί της και δύο γυναίκες που γέννησαν πριν από λίγους μήνες.
«Με προσέλαβαν το 2003 μέσω ΑΣΕΠ και θα είμαι η πρώτη που θα απολυθεί, χωρίς αξιολόγηση. Στην περίπτωσή μου δεν ισχύει το δίχτυ προστασίας που καλύπτει τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα για 18 μήνες. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπηρεσία μου υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, που καταδιώκει τους επιχειρηματίες που θέλουν να απολύσουν εγκύους!» λέει στη «δημοκρατία» η 39χρονη (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας).
Εως τώρα η προστασία της μητρότητας στο Δημόσιο ήταν συνδεδεμένη με το καθεστώς μονιμότητας. «Πλέον δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις εγκύους ή άλλες ευαίσθητες κατηγορίες, ενώ δεν υπολογίζονται οι διαδικασίες πρόσληψης και τα προσόντα των εργαζομένων» σημειώνει η ίδια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΙΕΑΔ Παναγιώτη Κυριακούλια, η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, 56 από τους 65 έχουν πτυχίο ΑΕΙ, 22 μεταπτυχιακό τίτλο και οκτώ διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα. «Πληρώνουμε τον νόμο Μανιτάκη, που προετοίμασε το έδαφος για τις απολύσεις, διαχωρίζοντας τους εργαζομένους δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Οι πρώτοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και οι δεύτεροι... εκτελούνται χωρίς δίκη και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Στην πραγματικότητα, το ΕΙΕΑΔ δεν καταργείται. Ολες οι αρμοδιότητές του περνούν στον ΟΑΕΔ και φεύγουν μόνο οι εργαζόμενοι» υποστηρίζει ο κ. Κυριακούλιας.
Γεράσιμος Κόντος - Δημοκρατία