Στις 17 Μαρτίου του 1982 ο Ζαν Πιερ Ανταμς πήγε στο νοσοκομείο της Λιόν για να υποβληθεί σε



μία επέμβαση ρουτίνας στο γόνατο. Ο 34χρονος Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής θα ναρκώνονταν για μερικές ώρες, αλλά 32 χρόνια αργότερα ακόμη δεν έχει ξυπνήσει.



Αν και εκτός της Γαλλίας δεν θυμούνται πολλοί έναν από τους πρώτους Γαλλο-αφρικανούς ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν, με 22 συμμετοχές με την εθνική ομάδα, στη χώρα του, κατά καιρούς θυμούνται το δράμα του παίκτη που ξαφνικά εγκλωβίστηκε σε ένα στάδιο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.



Γεννήθηκε στο Ντακάρ, το πρώτο παιδί μίας μεγάλης οικογένειας. Αν και το ποδόσφαιρο ήταν στο αίμα του -ο θείος του είχε ήδη διαπρέψει με τη στρογγυλή θεά- προτεραιότητά του έγινε η εκπαίδευση. Η βαθιά θρησκευόμενη καθολική οικογένειά του δεν του επέτρεπε να γίνει ποδοσφαιριστής, αν δεν τελείωνε τουλάχιστον τη βασική εκπαίδευση, όπως αναφέρει o Guardian.



Γι' αυτό το λόγο τον έστειλαν και στη Γαλλία, όπου τον ανέλαβε μία ανάδοχη οικογένεια σε προάστιο της Γαλλίας. Ο «Λευκός Λύκος», όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο τελειώνοντας τις σχολικές του υποχρεώσεις, αλλά προτίμησε να μην σπουδάσει. Αντιθέτως επέλεξε να δουλέψει σε εργοστάσιο, αλλά η ατυχία τον κυνηγούσε από τότε. Σε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ο ίδιος γλίτωσε με ελαφριά τραύματα, όμως ο κολλητός του σκοτώθηκε. Μετά από αυτό, στα 19 του, έχασε κάθε όρεξη για ποδόσφαιρο. Η στρατιωτική του θητεία, όμως, αποδείχθηκε σημείο καμπή στη ζωή του. Αρχισε να παίζει με την ομάδα του στρατού και το ταλέντο του δεν πέρασα απαρατήρητο.



Ακολούθησε το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, αλλά γρήγορα ήρθαν προτάσεις από μεγάλες ομάδες, περνώντας από τη Νιμ, τη Νις και την Παρί Σεν Ζερμέν. Επειτα από διαδοχικούς τραυματισμούς, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Οι έντονοι πόνοι στο γόνατο, όμως, τον ανάγκασαν να τακτοποιήσει πρώτα αυτό το ζήτημα, μπαίνοντας στο χειρουργείο.



«Ολα θα πάνε καλά. Είμαι σε καλή κατάσταση» είπε στη σύζυγό του, Μπερναντέτ, αποχαιρετώντας την όταν έφυγε από το σπίτι. Ηταν τα τελευταία λόγια που άκουσε από το στόμα του. Λίγη ώρα αργότερα εκείνη δέχθηκε επείγον τηλεφώνημα από το νοσοκομείο. Μόλις έφτασε εκεί την ενημέρωσαν πως ο σύζυγός της είχε πέσει σε κώμα. Oλα είχαν πάει στραβά. Υπήρχε πρόβλημα με τη δοσολογία του αναισθητικού που του είχαν δώσει, ο αναισθησιολόγος επέβλεπε ταυτόχρονα οχτώ επεμβάσεις εκείνη τη στιγμή, το φάρμακο ήταν προβληματικό, ενώ στην περίπτωση του Ανταμς o βοηθός ήταν ένας εκπαιδευόμενος.



Από τότε δεν ξύπνησε ποτέ. Η σύζυγός του είναι ακόμη στο πλευρό του, 32 χρόνια αργότερα. Οταν το νοσοκομείο της είπε πως δεν μπορεί να τον φροντίζει άλλο, εκείνη τον πήρε στο σπίτι. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες στις οποίες είχε παίξει και η γαλλική ομοσπονδία τη βοήθησαν οικονομικά, ενώ αρκετές φορές έχουν διοργανωθεί φιλανθρωπικοί αγώνες για την ενίσχυσή της.



«Για εμένα ο χρόνος σταμάτησε στις 17 Μαρτίου του 1982» λέει η Μπερναντέτ, αλλά αρνείται να εγκαταλείψει τον Ανταμς. Η ευθανασία δεν είναι επιλογή για την ίδια. «Εκείνος δεν μπορεί να μιλήσει κι εγώ δεν μπορώ να πάρω μία τέτοια απόφαση για τον ίδιο» εξηγεί.





πηγη

http://pestanea.blogspot.com/
 
Top