Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στην πρώτη σφυγμομέτρηση μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της χώρας θα σημάνει την απόκτηση νέου νομίσματος. Νέα έκκληση για διατήρηση της Ενωσης απηύθυνε χθες και ο δημοφιλής Βρετανός μουσικός Ντ. Μπόουι. Tο Λονδίνο προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει το φάσμα της φτώχειας, εφόσον οι ψηφοφόροι επιλέξουν την ανεξαρτησία. Σκωτσέζοι εθνικιστές επισημαίνουν τώρα ότι η τακτική του Λονδίνου αποδεικνύεται αναποτελεσματική, συσπειρώνοντας μέχρι πρότινος αδιάφορους ψηφοφόρους. Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Σκωτία δεν επιθυμεί να δει το τέλος της ένωσης με το Βασίλειο – ένωση που αριθμεί ήδη 307 έτη ζωής.
 
Ειδικοί εκτιμούν ότι θα αρκούσε έστω και μία μικρή μετατόπιση μέρους των 4 εκατ. ψηφοφόρων της Σκωτίας για την ανατροπή των δεδομένων και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που θα γινόταν στις 24 Μαρτίου 2016.
Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές, με ηγέτη τον πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμον, υποστηρίζουν ότι η ανεξαρτησία θα επιτρέψει στη χώρα να ξεδιπλώσει τις επιχειρηματικές της ικανότητες, διατηρώντας τη στερλίνα ως νόμισμά της, τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους και αξιοποιώντας τα πετρελαϊκά έσοδα από τα κοιτάσματα της Β. Θάλασσας για να χρηματοδοτεί τις δαπάνες της.
 
Σε μια προσεκτικά χορογραφημένη εκστρατεία, η κυβέρνηση του Λονδίνου, διά στόματος του πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον και του υπουργού Οικονομίας Τζ. Οσμπορν, προειδοποίησε πως η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα αποσταθεροποιήσει την Ενωση και θα οδηγήσει τη νέα χώρα σε επικίνδυνη ατραπό φτώχειας και ανέχειας. Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφώνησαν και οι Εργατικοί.
Οι επικριτές της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας υπογραμμίζουν ότι η αποχώρηση της ιστορικά φιλοευρωπαϊκής Σκωτίας από το Βασίλειο θα ανοίξει τον δρόμο στους ευρωσκεπτικιστές, ενισχύοντας την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την E.E.
Η εκούσια ένωση της Αγγλίας με τη Σκωτία το 1707 οδήγησε στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας, που εξελίχθηκε το 1800 σε Ηνωμένο Βασίλειο, με την προσάρτηση της Ιρλανδίας.
 
Τα δημοψηφίσματα σε Σκωτία τον Σεπτέμβριο και στη Βρετανία το 2017 μοιράζονται πολλά κοινά. Και τα δύο έχουν τις ρίζες τους στον εθνικισμό και στην αίσθηση πολλών ψηφοφόρων ότι η δημοκρατία χειραγωγείται. «Οι δύο πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι παράλληλες. Κάνουμε την ίδια ερώτηση: Τι μέγεθος θέλετε να έχει η εθνική σας ταυτότητα; Των 500 εκατομμυρίων (Ε.Ε.), των 5 εκατ. (Σκωτία) ή των 63 εκατ. (Βρετανία);» λέει ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρ. Στιούαρτ.
 
Ανησυχία στο κυβερνών κόμμα προκαλεί, πάντως, η αντιπάθεια των Σκωτσέζων προς τον Κάμερον και το κόμμα του. Οι Συντηρητικοί κατέχουν μόλις μία από τις 59 βουλευτικές έδρες της Σκωτίας στο Κοινοβούλιο, ενώ οι Εργατικοί 41. Αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα στη Σκωτία, η χώρα θα γίνει ανεξάρτητη τον Μάρτιο του 2016.

Kαθημερινή
 
Top