Η καταλήστευση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώνεται φέτος, καθώς το κράτος ζητά να εισπράξει συνολικά φόρους ακινήτων 3,5 δισ. ευρώ...
από τους ιδιοκτήτες. Με χιλιάδες διατάξεις και υπέρογκους φόρους διάσπαρτους σε παλιούς και νέους νόμους -ακόμα και πριν από το μνημόνιο- το κράτος όχι μόνο έραψε κουστούμι στους ιδιοκτήτες για να πληρώνουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν, με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή την οποία δεν μπορεί να καταπολεμήσει η φορολογική διοίκηση, αλλά ουσιαστικά δεσμεύει και υποθηκεύει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Η νομοθεσία για τους φόρους περιουσίας και εισοδήματος έχει γίνει λάστιχο, οι νόμοι διαρκώς αλλάζουν, τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να τους ακυρώσουν, οι ελεγκτές της Εφορίας δεν ξέρουν πώς να τους εφαρμόσουν και οι ιδιοκτήτες  δεν ξέρουν από πού τους έρχονται φόροι και χαράτσια και πώς να τα πληρώσουν. Το πλέγμα των μέτρων είναι έτσι δομημένο ώστε ο ιδιοκτήτης ακινήτων να φορολογείται από χίλιες μεριές, να φορτώνεται χρέη στην Εφορία και να μην μπορεί να ξεφύγει από πουθενά.

Το σχέδιο για δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας μπαίνει στην τελική του φάση, μπλοκάροντας έτσι τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ζητώντας υποθήκες για γονικές παροχές από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, με μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αλλά και πλειστηριασμούς για χρέη σε Εφορία και τράπεζες, με στόχο να χάσουν οι καταχρεωμένοι πολίτες και την τελευταία «τρύπα» που τους έχει απομείνει για να ζουν. Ολα ξεκίνησαν από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις κατέστησαν όλους τους Ελληνες «φόρου υποτελείς». Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ήταν πολλά, αλλά πλέον εκτυλίσσεται το τελευταίο επεισόδιο στο έργο που παίζεται επί τέσσερα χρόνια με σκηνικό τη χώρα μας. Βήμα προς βήμα το σχέδιο που μεθοδικά οργάνωσαν και εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και δανειστές έχει ως εξής:

Εξουθένωση  των ιδιοκτητών


Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της ΕΛΣΤΑΤ, οι μισθοί έχουν ήδη επιστρέψει… στη δραχμή (στα επίπεδα του 1999 και πριν), ενώ ο «φορολογικός πληθωρισμός» ανεβαίνει και έχει οδηγήσει στα όρια της επισιτιστικής κρίσης τα νοικοκυριά, καθώς το κόστος ζωής των Ελλήνων παραμένει στα επίπεδα του Μαΐου του 2011, με την ανεργία να φτάνει στο 28%. Μοιραία σε εποχές όπου πολλοί χρωστούσαν σε τράπεζες ή δεν είχαν άλλο εισόδημα, άφησαν απλήρωτα χρέη στην Εφορία. Από εκείνη τη στιγμή το κράτος άρχισε να τους ζητάει να του πληρώνουν και… ενοίκιο για τα σπίτια τους!

Το μεγάλο κόλπο όμως σε βάρος των ιδιοκτητών στήθηκε το 2011 με το «χαράτσι» στα ακίνητα. Μόλις προ ημερών, αλλά κατόπιν εορτής και αφού 3 εκατομμύρια πολίτες το πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε θέση και έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ. Μάλιστα, η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ αποδομεί πλήρως το πνεύμα και το γράμμα του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων. Οι δικαστές έκριναν πως το ΕΕΤΗΔΕ ούτε «έκτακτο» ήταν (αφού συνεχίστηκε και το 2013 ως… Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων - ΕΕΤΑ), ούτε  «τέλος» ήταν (αλλά «φόρος»).

Ωστόσο η έκδοση της απόφασης συνέπεσε  πρακτικά με την καταβολή της τελευταίας από τις δόσεις πληρωμής του ΕΕΤΑ που διαδέχτηκε το ΕΕΤΗΔΕ. Στα χρόνια που εφαρμόστηκε το μέτρο το Δημόσιο εισέπραξε περί τα 4,5 δισ. ευρώ! Η απόφαση δεν είναι ακόμα τελεσίδικη αλλά όποια και αν είναι η τελική κρίση της ολομέλειας, το Δημόσιο θα έχει αντικαταστήσει το αντισυνταγματικό φοροεισπρακτικό μέτρο με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2013. Αν και χιλιάδες ιδιοκτήτες επέλεξαν να πληρώνουν μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος και άφησαν απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), οι οφειλές τους έχουν μεταφερθεί ήδη προς είσπραξη στην Εφορία, και μάλιστα με ειδικό Κωδικό Αριθμό Οφειλής.

Δέκα φορές πάνω σε πέντε χρόνια


Σε εφιάλτη μετέτρεψαν κυβέρνηση και δανειστές το όνειρο του μέσου Ελληνα που επένδυσε τους κόπους μιας ζωής για να φτιάξει ένα σπίτι. Μετά το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέδειξε την κατοχή ακίνητης περιουσίας σε «συνώνυμο» της φοροδιαφυγής! Ετσι, επιχείρησε να δικαιολογήσει γιατί οι φόροι ακινήτων σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε 5 χρόνια, φτάνοντας τα 3-3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά στα χρόνια της κρίσης υπολογίζεται πως οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν πάνω από 15 δισ. ευρώ σε φόρους επειδή έκαναν το «αμάρτημα» να έχουν αγοράσει ακίνητα με τα λεφτά που έβγαζαν. Για την ακρίβεια κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα κληθεί στη συνέχεια να πληρώσει, κατά μέσο όρο, περί τα 715 ευρώ σε φόρους, την ώρα που το 2009 πλήρωνε μετά βίας 150 ευρώ.

Τους φόρτωσαν με χρέη


Αφού «πετσόκοψαν» μισθούς και εισοδήματα με μέτρα του μνημονίου, οι κυβερνήσεις κατέφυγαν στην εύκολη λύση να φορτώσουν νέα φορολογικά βάρη στα ακίνητα, με το αστείο επιχείρημα ότι η απόκτησή τους αποτελεί τεκμήριο εισοδήματος και… προϊόν φοροδιαφυγής! Καθώς οι Ελληνες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε «τα προς το ζην», με πάνω από 12 φορολογικά νομοσχέδια από το 2009 και μετά, τα 30 δισ. των ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 63 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια!

Οι ρυθμίσεις χρεών κατασκευάστηκαν για να αποτύχουν και, παρά τις απειλές της Εφορίας για κατασχέσεις, κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και πρόστιμα στην Εφορία αυξάνονται με ρυθμούς περίπου 1 δισ. ευρώ.  Ετσι, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως τα λεφτά αυτά δεν θα αποπληρωθούν ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο, με τους οφειλέτες να απειλούνται διαρκώς με δήμευση της περιουσίας τους. Ακόμα και όσοι τηρούν τις ρυθμίσεις χρεών για παλιά χρέη στο Δημόσιο, αφήνουν απλήρωτους νέους φόρους.

Επειδή το κράτος δεν μπόρεσε ως τώρα να εισπράξει χρήματα από ρυθμίσεις χρεών ή από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φορτώνει διαρκώς με νέα χαράτσια και πάλι τους ιδιοκτήτες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές κατασχέσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων τους, τα οποία γνωρίζει συλλέγοντας συνεχώς δηλώσεις και στοιχεία, τα οποία θα παρακολουθούνται πλήρως με το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2014.

Ο «λογαριασμός» αγγίζει τα 3,7 δισ.


Αντί να καταργήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, η κυβέρνηση το μονιμοποιεί εισάγοντας έναν «ισοδύναμο» φόρο. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πληρώσουν το 2014 όλοι όσοι διαθέτουν κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Πολλοί θα πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο που θα υπολογιστεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Από τον νέο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Ο φόρος όμως που θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στο ποσό των 3,24 δισ. ευρώ και αυτό διότι υπολογίζεται ότι μόνο 8 στους 10 θα καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Το αρχικό σχέδιο, μάλιστα, προέβλεπε έσοδα ύψους μόλις 2,9 δισ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με την τρόικα. Μαζί με περίπου 400 εκατ. ευρώ που οι ίδιοι θα πληρώσουν για ΦΑΠ μέσα στο 2014, ο «λογαριασμός» αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο!

Κατάρρευση τιμών

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να πωλούνται σπίτια όσο-όσο, ακόμα και κάτω από 5.000 ευρώ το διαμέρισμα! Στον πανικό τους να αποφύγουν νέους φόρους και χαράτσια, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ουσιαστικά χαρίζουν τα σπίτια τους. Αλλά το ληστρικό σχέδιο της υπερφορολόγησης έχει ως αποτέλεσμα να μην τα θέλει κανένας!  Ακόμα και αν έχουν κάποιοι τη δυνατότητα να αγοράσουν με δικά τους χρήματα, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, φοβούνται διότι δεν ξέρουν τι τους περιμένει αν προβούν σε μια επένδυση και προτιμούν να απέχουν από κάθε αγοραπωλησία όσο εξευτελιστικά χαμηλή τιμή κι αν έχει.

Και φόρος πολυτέλειας

Στα λεφτά που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προστεθούν και οι φόροι εισοδήματος για εισόδημα που δεν έχουν. Εκτός του ΕΕΤΗΔΕ, του ΦΑΠ, του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Υπεραξίας, που θεωρούνται Φόροι Περιουσίας, οι ιδιοκτήτες φορτώθηκαν και τον Φόρο Πολυτελείας που θα τον πληρώσουν και πάλι -μαζί με δεκάδες άλλα χαράτσια που ισχύουν για αυτοκίνητα κ.λπ.- όσοι έχουν ακόμα στην κατοχή τους ένα σπίτι. 
Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβλήθηκε και αναδρομικά, ενώ στηρίζεται στο σύστημα των τεκμηρίων που φουσκώνουν πλασματικά το φορολογητέο εισόδημα, επειδή ακόμα και τώρα η Εφορία δεν έχει βρει τρόπο να πιάσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες και όσους λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κράτος τούς ζητάει κάθε χρόνο να υπολογίζουν και τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση επειδή ζουν και αναπνέουν ακόμα μέσα στο σπίτι που με κόπους μιας ζωής απέκτησαν.
φορολογούν και τη ζημιά  απο το ξεπούλημα


Το κόλπο με τις αντικειμενικές


Οπως πρώτο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν θα μειωθούν μέχρι το 2016. Για να μη χάσει έσοδα λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά, το Δημόσιο κρατά τεχνητά στα ύψη τις πλασματικές τιμές που αυθαίρετα υπολογίζει η Εφορία. Αυτό είναι το κλειδί για να βεβαιώνει το Δημόσιο φόρους κατά βούληση, ασχέτως των πραγματικών δεδομένων στην αγορά και την οικονομία.

Ακόμα και στο Ψυχικό, όπου με δικαστική απόφαση οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν ξανά στα επίπεδα του 2007, αυτές ισχύουν μόνο για τον υπολογισμό των τεκμηρίων και του ΦΑΠ, ενώ για τους φόρους μεταβίβασης παραμένουν σε ισχύ οι πολύ υψηλές τιμές που καθορίζει η Εφορία, κλείνοντας κάθε διέξοδο για να βρουν λεφτά ή να γλιτώσουν φόρους μεταβιβάζοντας ακίνητα οι ιδιοκτήτες.

 Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια στο μνημόνιο για να αρχίσουν τα δικαστήρια να αμφισβητούν άδικα μέτρα που πλήττουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, όπως το ΕΕΤΗΔΕ, τα οποία οι ιδιοκτήτες αδυνατώντας να πληρώσουν βάρυναν το φορολογικό τους μητρώο με χρέη. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές τονίζουν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα επειδή η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών δεν μπορεί να υπολογίζεται από την επιφάνεια των ακινήτων που κατέχουν, αλλά από τα πραγματικά εισοδήματα που αυτοί δηλώνουν ή εντοπίζει η Εφορία.

Oι υπεραξίες


Το τελευταίο εφεύρημα του υπουργείου Οικονομικών ήταν να φέρει νόμο που φορολογεί όσους ξεπουλούν τα σπίτια τους. «Βάφτισαν» κέρδος τη ζημία για να ικανοποιήσουν την τρόικα που φοβόταν ότι από το μέτρο το Δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτα.

Οπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», το κόλπο είχε στηθεί «επιστημονικά» για να μη γλιτώσει κανείς από τον φόρο. Τώρα όμως στην κυβέρνηση, έπειτα και από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, τρέχουν να διορθώσουν το λάθος, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ώστε να προκύπτει συγκρίνοντας διορθωμένες τιμές αγοράς και πώλησης με βάση τον πληθωρισμό και την πραγματική αξία του νομίσματος, αντί για τις τιμές και μόνο που αναγράφουν συμβόλαια που τα χωρίζουν χρόνια ολόκληρα ή και πολλές δεκαετίες.

Τους έμειναν τα απλήρωτα ενοίκια

Μέσα στη γενική καχεξία, ξέσπασε και πόλεμος ιδιοκτητών και ενοικιαστών επειδή οι τελευταίοι αδυνατούν να πληρώνουν τα ενοίκια του παρελθόντος. Οσοι ιδιοκτήτες δεν βοήθησαν εγκαίρως τους νοικάρηδές τους να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες μειώνοντας τα ενοίκια, βρέθηκαν σε δεινή θέση όταν ήρθαν σε προστριβές μαζί τους και, τελικά, έμειναν τα σπίτια τους ξενοίκιαστα να ερειπώνουν και οι ίδιοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, ακόμα και δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ που είχαν ήδη αφαιρέσει από το ενοίκιο!

Και μέσα σε όλα καταργήθηκε και η διάταξη για εκχώρηση στο Δημόσιο των ανείσπρακτων μισθωμάτων που ίσχυε ως το 2013! Ετσι, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πληρώσουν και επιπλέον φόρο εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επαναφέρει σε ισχύ το μέτρο.

«Πόθεν έσχες» και στην α’ κατοικία


Υποβολή «πόθεν έσχες» για την αγορά ακίνητου και μείωση ή κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για την αγορά α' κατοικίας είναι τα νέα χτυπήματα που θα δεχτούν οι ιδιοκτήτες ακίνητων το 2014.

Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει τους ελέγχους «πόθεν έσχες» αλλά τους επεκτείνει και για την αγορά α’ κατοικίας που προστατευόταν και όταν ακόμα ίσχυε το μέτρο στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που «εμπνεύστηκαν» στο υπουργείο Οικονομικών, από φέτος όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να αγοράσουν ακίνητα, δηλαδή σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ. ή να ανεγείρουν οικοδομές θα θεωρούνται «τεκμήρια εισοδήματος», δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη από τις φορολογικές αρχές για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων τους. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% για την αγορά νεόδμητων οικοδομών και την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αναμένεται να βάλει οριστικά ταφόπλακα στην ήδη ημιθανή αγορά ακινήτων.

Ανακαλύπτουν φόρους

Με πρόσχημα τους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με το ακραίο επιχείρημα πως η ιδιοκτησία ακινήτων αποτελεί προϊόν «μαύρου χρήματος», η φορολογική διοίκηση κινείται πλέον και στα όρια της αυθαιρεσίας, επιβάλλοντας φόρους σε πολίτες, ακόμη και αν δεν προβλέπονται από τον νόμο.

Χαμένοι πίσω από νόμους και διατάξεις δεκαετιών που συνεχώς αλλάζουν, ελεγκτές της Εφορίας αντιμετωπίζουν πλέον ως φοροφυγά και υπόλογο για ξέπλυμα χρήματος ακόμα και τον απλό πολίτη που πούλησε σπίτι ή κάποιο αγροτεμάχιο, ζητώντας του να πληρώσει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τις εταιρείες!
Είτε από υπερβάλλοντα ζήλο να βεβαιώσουν φόρους και πρόστιμα, είτε και από άγνοια νόμου (επειδή η νομοθεσία συνεχώς αλλάζει και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει σαφείς γραπτές οδηγίες), πολλοί ελεγκτές αυθαιρετούν ή διαπράττουν υπέρβαση καθήκοντος κατά τον τακτικό έλεγχο που διενεργούν σε πολίτες.

Εσχάτως ελεγκτές της Εφορίας «ανακάλυψαν» ότι ακόμα και οι ιδιώτες που δεν είναι επιτηδευματίες (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.λπ.) και πούλησαν κάποιο ακίνητο τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε να το είχαν δηλώσει στο έντυπο Ε1 ως καθαρό κέρδος από επιχείρηση (κωδικός 401) αντί για χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (κωδικός 781), που χρησιμεύει σε απλούς πολίτες για να δικαιολογήσουν μελλοντικά το «πόθεν έσχες» τους.

Ετσι, σε εποχές που δεν γίνονται πωλήσεις ακινήτων, τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκουν να φορολογήσουν αναδρομικά αυτές που έγιναν στο παρελθόν, καλυπτόμενα από μια διάταξη νόμου (το άρθρο 28 του 2398/94) όταν διενεργούν έλεγχο 10ετίας, παρότι η επίμαχη διάταξη αφορά μόνο στις επιχειρήσεις και όχι στα φυσικά πρόσωπα.

Μπλόκαραν τις γονικές παροχές


Καθώς οι «παράτολμοι» υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων σπανίζουν στις μέρες μας, το κράτος εμμέσως απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες να τα προσφέρουν χωρίς κέρδος στα παιδιά τους ως εφόδιο στο ξεκίνημά τους.

Με νέα διάταξη, οι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν χρέος στην Εφορία δεν μπορούν να κάνουν συμβόλαια γονικής παροχής επειδή η ΔΟΥ τούς ζητάει να βάλουν πρώτα υποθήκη το ακίνητο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επιβαρύνει και τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ συγγενών! Αφού αγοραπωλησίες πια δεν γίνονται και μόνο γονείς και παππούδες μεταβιβάζουν σπίτια στα παιδιά (και εφόσον αυτά τα δεχτούν, με φόβο μήπως μπλέξουν χειρότερα με την Εφορία), στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν εισηγήσεις ότι μπορεί να εισπράξει περισσότερα από τα νοικοκυριά, μειώνοντας κατά 30%-50% το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ ή και σε 75.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, π.χ., για σπίτι αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ή το παιδί του θα ανέβει από 2.000 ευρώ σε 2.500 ευρώ.

Συμβόλαια με νέα έξοδα και περιπέτειες


Ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να συντάξουν συμβόλαια και να ξεφορτωθούν σπίτια πριν τους τα αρπάξει το Δημόσιο μέσω της υπερφορολόγησης, πολλοί τρομάζουν όταν ενημερώνονται από τον συμβολαιογράφο ότι θα πρέπει να μπλέξουν σε νέα έξοδα και περιπέτειες. Η σύνταξη ενός συμβολαίου έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μαρτύριο αφού πλέον απαιτείται:

 1. Βεβαίωση από μηχανικό για το ακίνητο που μεταβιβάζεται. Ανάλογα με το αν υπάρχουν και αυθαιρεσίες στην κατασκευή του ακινήτου, θα εξαρτηθεί η αμοιβή του ή και τα πρόστιμα για την πολεοδομική «τακτοποίηση».

 2. Για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. απαιτείται και Πιστοποιητικό  Ενεργειακής Απόδοσης. Θα πρέπει να αναζητήσουν και να πληρώσουν και ενεργειακό επιθεωρητή.

 3. Βεβαίωση από τον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο για τον ΤΑΠ που θα δείχνει αν είναι σωστά τα τετραγωνικά που δηλώνονται στο συμβόλαιο.

 4. Να προσφύγουν σε λογιστή-φοροτεχνικό που θα εκδώσει πιστοποιητικό ότι έχουν πληρωθεί οι φόροι ακίνητης περιουσίας. Πέραν της αμοιβής του, αν υπάρχουν οφειλές (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) θα πρέπει να εξοφληθούν. Αν υπάρχουν μάλιστα περισσότεροι συνιδιοκτήτες, θα εκδοθούν ξεχωριστά βεβαιώσεις για τον καθένα που θα απομειώσουν το τίμημα.
Πηγή : protothema.gr
 
Top