Χωρίς τέλος τα… βάσανα των φορολογουμένων. Αυξημένη προκαταβολή φόρου 55% επί του συνολικού φόρου καλούνται να πληρώσουν χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί που κερδίζουν έστω και ένα ευρώ από ακίνητα ή ελεύθερο επάγγελμα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μιλούν στην Καθημερινή.

Αυτό σημαίνει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί στο διπλάσιο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου για το έτος 2013 δηλαδή, «εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες», «εισοδήματα από ενοίκια» και «εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα». 

Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%, αναφέρει το δημοσίευμα.  Συγκεκριμένα, θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου, ο οποίος θα προκύψει συνολικά, τόσο από τη φορολόγηση των αποδοχών ή των συντάξεων όσο και από τα ακίνητα ή το ελευθέριο επάγγελμα. 

Η Καθημερινή δημοσιεύει και το εξής παράδειγμα: 

Σε μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ προκύπτει φόρος 2.300 ευρώ (έχει υπολογιστεί έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ). Επίσης έχει εισοδήματα από ακίνητα τα οποία ανέρχονται σε 12.000 ευρώ ετησίως. Ο φόρος για τα ακίνητα ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Στο συνολικό φόρο (2.300 + 1.200) των 3.500 ευρώ θα υπολογιστεί και η προκαταβολή φόρου που ανέρχεται στο 55%. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα πληρώσει το ποσό των 5.425 ευρώ στην εφορία. 

Εάν μάλιστα συνυπολογισθεί και η εισφορά αλληλεγγύης (640 ευρώ στα ανωτέρω εισοδήματα), τότε ο φόρος θα ανέλθει στο ποσό των 6.065 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά ανέρχεται σε 1% στα εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.

Όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη διπλή φορολόγηση εμπίπτουν και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία. Αν όμως οι εργαζόμενοι υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες δεν θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου. 

Διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών

Προκαταβολή φόρου με βάση τον νέο φορολογικό νόμο υπολογίζεται μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι αναφορές σε δημοσιεύματα αφορούν σε φορολογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τη χρήση 2013.

Οι φορολογικές αυτές ρυθμίσεις, που καταργήθηκαν, προέβλεπαν ότι αν ένας μισθωτός είχε και εισόδημα από ενοίκια ή από άσκηση κάποιου ελεύθερου επαγγέλματος και το εισόδημα αυτό ήταν μεγαλύτερο από τον μισθό, τότε για όλο το ποσό του φόρου θα έπρεπε να προκαταβάλει το 55%.

Οι διατάξεις αυτές όπως επισημαίνει το υπουργείο «δεν αφορούν τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τη χρήση 2014 και εξής. Το αντίθετο ισχύει. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, διορθώθηκαν στο πλαίσιο του νέου Κώδικα».

Με βάση τον νέο Κώδικα τα εισοδήματα από κάθε πηγή φορολογούνται ξεχωριστά και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου για μισθούς ακόμη και αν αυτοί είναι χαμηλότεροι από άλλα εισοδήματα που έχει ο φορολογούμενος.

«Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις, είτε άμεσες είτε έμμεσες, σε μισθωτούς και συνταξιούχους» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.
nooz.gr
 
Top