Τέλος χρόνου για τους «αιώνιους» φοιτητές οι οποίοι θα διαγραφούν οριστικά τον προσεχή Σεπτέμβριο από τα πανεπιστήμια στα οποία εισήχθησαν. Υπολογίζεται ότι περίπου 180.000 νέοι θα χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα, αν και το νούμερο αυτό αναμένεται να μειωθεί, έστω και ελαφρώς, μετά τις τρεις εξεταστικές που μεσολαβούν (χειμερινή, εαρινή και επαναληπτική). Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι «αιώνιοι» είναι περισσότεροι από τους ενεργούς φοιτητές στα ελληνικά ιδρύματα οι οποίοι ανέρχονται σε 170.000!
 
Υπενθυμίζεται ότι πλέον, βάσει νόμου, οι φοιτητές θα έχουν μόνο δύο χρόνια επιπλέον του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών για να αποκτήσουν το πτυχίο τους, αλλιώς θα οδηγούνται αυτόματα στην πόρτα της εξόδου. Ετσι, στις επικείμενες εξεταστικές και ειδικά στην εαρινή και την επαναληπτική αναμένεται να γίνει το αδιαχώρητο στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από φοιτητές που θα προσπαθήσουν, την ύστατη στιγμή, να αποφοιτήσουν και να πάρουν το «χαρτί», ελπίζοντας να αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στη (δύσκολη) αγορά εργασίας.
 
Παράλληλα, αρκετοί πρυτάνεις δηλώνουν προβληματισμένοι για τις συνέπειες του μέτρου, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση να γίνει σταδιακά η διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών.
«Καλύτερα να ευνοήσεις 10 άτομα, παρά να αδικήσεις έστω και ένα» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να χάσουν την ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους φοιτητές που με μια προσπάθεια μπορούν να αποφοιτήσουν».
 
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «εμείς αποκαλούμε τους φοιτητές αυτούς “γκρίζα ζώνη” γιατί έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους». Ο κ. Παναγιωτάκης εκφράζει επίσης την άποψη ότι το πτυχίο δεν είναι πανάκεια, ενώ «υπάρχουν πολλοί που ενώ στα χαρτιά είναι αιώνιοι φοιτητές, στην πραγματικότητα είναι πολύ επιτυχημένοι επαγγελματίες». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών εξηγεί ακόμα ότι δεν περιμένουν πολλούς από τους «αιώνιους» που έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τις σπουδές τους να εμφανιστούν στις εξεταστικές, καθώς αρκετοί έχουν κόψει κάθε επαφή με το ίδρυμα ακόμα και για περισσότερα από... 20 χρόνια.
 
Από την ΑΣΟΕΕ πήγε στην οικοδομή επειδή «δεν μου ταίριαζε το τμήμα»
Το κεφάλαιο «ελληνικό πανεπιστήμιο» έχει κλείσει οριστικά για τον 24χρονο Βασίλη Ξανθάκο, φοιτητή στο Τμήμα Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ από το 2007, που συγκαταλέγεται στους «αιώνιους». «Συνειδητοποίησα τελικά ότι το αντικείμενο αυτό δεν μου ταιριάζει, θεωρώ ότι ήταν μια κακή επιλογή λόγω του νεαρού της ηλικίας μου και αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην απαρχαιωμένη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων που περιορίζει πάρα πολύ τους μαθητές» αναφέρει ο 24χρονος στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
 
Ο ίδιος σχολιάζει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος για το τμήμα στο οποίο εισήχθη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εργάζεται ως οικοδόμος, καθώς έτσι μπορεί να στηρίζει οικονομικά την οικογένειά του, τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Παραδέχεται, πάντως, ότι «αν ήμουν πιο συνεπής, θα το προσπαθούσα τουλάχιστον για να λέω ότι έχω ένα πτυχίο». Και συνεχίζει: «Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο το οποίο δεν υπάρχει, εγώ προσωπικά δουλεύω στην οικοδομή και ακόμα και σε αυτόν τον κλάδο υπάρχει κρίση».
 
Οσον αφορά το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές, ο Βασίλης Ξανθάκος τονίζει ότι «η οικογένειά μου θα με στήριζε, ωστόσο κάτι τέτοιο θα γινόταν με μεγάλη δυσκολία». Ο λόγος που παραμένει στην Ελλάδα είναι, όπως τονίζει, ότι «δεν θα καταφέρουμε τίποτα αν... φύγουμε όλοι. Πρέπει να μείνουμε και να το παλέψουμε». Ο 24χρονος «αιώνιος» φοιτητής-οικοδόμος σκέφτεται να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως σπουδών μέσω ίντερνετ σχετικό με τη Χημεία - Βιοχημεία. Ηδη αρκετοί φίλοι του και συμφοιτητές του στην ΑΣΟΕΕ και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια ή έχουν εγγραφεί σε κάποια ιδιωτική σχολή ή σπουδάζουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
 
«Μας δίδασκαν πράγματα που δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ στην δουλειά»
Αυτόν τον δρόμο επέλεξε ο 24χρονος Γιώργος Βασιλειάδης, τυπικά φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος από το 2012 βρίσκεται στην Ολλανδία και σπουδάζει στο Fontys School pf Applied Science με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. «Στο ελληνικό πανεπιστήμιο τελικά μάθαινα πράγματα που δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ στην δουλειά» δηλώνει ο νεαρός και προσθέτει: «Πιστεύω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνισμού που θα βοηθούσε τα πανεπιστήμια να βελτιωθούν. Και οι καθηγητές που άπαξ και προσληφθούν δεν δέχονται κανέναν έλεγχο και συχνά κάνουν... κακό μάθημα μόνο και μόνο γιατί έχουν φροντιστήριο για πανεπιστημιακά μαθήματα».
 
Ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος από την κατάσταση στη σχολή και, όπως υπογραμμίζει, περίμενε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ότι όταν πήρε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα είχε άγχος μήπως μετανιώσει που δεν θα αποκτούσε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιστεύω ότι έκανα τη σωστή κίνηση».
 
Σχετικά με το υψηλό κόστος των σπουδών του στην Ολλανδία, αφού μόνο τα δίδακτρα ανέρχονται σε 1.800 ευρώ ετησίως, ο Γιώργος Βασιλειάδης ξεκαθαρίζει ότι «αν δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα θα συνέχιζα να δουλεύω στο γραφείο του πατέρα μου και ίσως πήγαινα σε κάποιο ΙΕΚ, αλλά δεν νομίζω τελικά ότι θα αποφοιτούσα από το Καποδιστριακό». Για την επιστροφή του στη χώρα μας, αφού πάρει πτυχίο από το Τμήμα Πληροφορικής του Fontys School pf Applied Science σε δύο χρόνια, σημειώνει ότι είναι κάτι που θα ήθελε, δεν αποκλείει όμως να παραμείνει στην Ολλανδία εφόσον βρει μια δουλειά στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει.
 
Εύη Πανταζοπούλου - Kυριακάτικη Δημοκρατία
 
Top