Πάνω από τα τρία τέταρτα των μεγάλων σαρκοβόρων ζώων της Γης, όπως τα λιοντάρια, οι λύκοι και οι αρκούδες, απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς οι αριθμοί τους παρουσιάζουν σταδιακή μείωση και η πλειονότητα των ειδών αυτών διαθέτει λιγότερο από το ήμισυ του προηγούμενου γνωστού πληθυσμού τους, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας. 
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουίλιαμ Ριπλ του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, αποδίδουν την παγκόσμια υποχώρηση των σαρκοβόρων στη σταδιακή έλλειψη θηραμάτων και στο κυνήγι από τους ανθρώπους. Η εξαφάνιση των σαρκοβόρων μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο. «Πολλά από αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο καθηγητής Ριπλ. 

Ο λύγκας, η βίδρα, η λεοπάρδαλη και το πούμα είναι μερικά από αυτά. Η μείωση των σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φυτοφάγων ζώων, των πτηνών και των ερπετών, κάτι που συχνά φέρνει καταστροφές στις καλλιέργειες. Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία για την προστασία των σαρκοβόρων, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά με τους ανθρώπους.
 
Top