Για να έχουμε θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας από έναν καλό βραδινό ύπνο, είναι μόνο η διάρκεια που μετράει; Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που για να κοιμηθούμε αναγκαζόμαστε να πάρουμε υπνωτικό χάπι ή κάνουμε αγχωμένο ύπνο λόγω ενός εφιάλτη;
Παρότι η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική, «η ποιότητά του και η ώρα που πέφτουμε στο κρεβάτι διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για μια καλή ξεκούραση», λέει η Αννα Κρίγκερ, διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής του Υπνου στο νοσοκομείο Presbyterian της Νέας Υόρκης.

Η ιδανική διάρκεια ύπνου ποικίλλει ανάλογα, για παράδειγμα, με τα γονίδια, κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή τις ημερήσιες δραστηριότητες του ατόμου, εξηγεί η Κρίγκερ. Παρ’ όλα αυτά, η φυσική ανάγκη ενός ατόμου για ύπνο δεν συνάδει συνήθως με τις πραγματικές ώρες που αυτό κοιμάται. Οσον αφορά στην ποιότητά του, «διαταραχές, όπως οι εφιάλτες, διακόπτουν τον ύπνο ή διαταράσσουν τον κύκλο ύπνου-ξύπνιου, με αποτέλεσμα τα άτομα να μην ξεκουράζονται», λέει η Κρίγκερ.
«Τα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο», συμπληρώνει η Κρίγκερ. Λόγω των χημικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα, ο ύπνος που προκαλείται από υπνωτικά χάπια συνήθως δεν προσφέρει όση ξεκούραση προσφέρει ο φυσικός ύπνος, και γι’ αυτό τον λόγο τέτοια φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

 The New York Times
 
Top