Σε μία απίστευτη πρωτοβουλία προχώρησαν θύματα επιθέσεων από καρχαρίες, οι οποίοι παρόλο που... έχουν υποστεί ακρωτηριασμό σε διάφορα μέλη του σώματός τους, αγωνίζονται για την σωτηρία των «αρπακτικών» των ωκεανών.

Έχουν χάσει χέρια, πόδια και μέρη των αστραγάλων τους, όμως, εννέα άνδρες που επέζησαν της επίθεσης, λένε ότι «οι καρχαρίες έχουν περισσότερους λόγους να φοβούνται το νερό από ό,τι εμείς» και έτσι συναντήθηκαν προκειμένου να δράσουν για την προστασία τους.

Οι επιζώντες συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για να πουν στον κόσμο ότι οι επιτιθέμενοι τους, όπως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, χρειάζονται απεγνωσμένα προστασία.

Ένας από αυτούς, μάλιστα, είπε στη διάσκεψη ότι σκοπός είναι να «μιλήσουμε για ένα ζώο που δε μπορεί να μιλήσει εκείνο για τον εαυτό του».

Η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση οδηγεί ορισμένα είδη στο χείλος της εξαφάνισης, υποστήριξαν, τονίζοντας πως 73 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο για να τροφοδοτηθεί η ζήτηση στην Ασία για σούπα από πτερύγια καρχαρία.

«Αποδεκατίζουμε τον πληθυσμό των καρχαριών μόνο και μόνο για ένα μπολ σούπα», είπε ένας επιζώντας.

Το Pew Environment Group -μία ΜΚΟ με έδρα την Ουάσιγκτον που έφερε τους εννέα επιζώντες στον ΟΗΕ- σημειώνει ότι το 30% των ειδών καρχαρία απειλείται ή σχεδόν απειλείται με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες λένε, τέλος, ότι αφανίζοντας τους καρχαρίες, που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών, δημιουργείται μια καταστροφική επίδραση σε όλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και ζητούν να μη χαθεί άλλος χρόνος και να αναληφθεί επιτέλους δράση.
 
Top