Πάνω από 100 οι μετασεισμοί...

crimenet.gr

Γεμάτο είναι πλέον το χωρητικότητας 1.427 επιβατών και περίπου 850 κλινών Super Fast το οποίο επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ενώ ...
με την κατάπλευση στο Ληξούρι και του «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ LINES (χωρητικότητας 2.500 επιβατών και 1.606 κλινών) ο αριθμός των πληγέντων που έχει καταφύγει στα δύο πλοία για διανυκτέρευση έχει αυξηθεί.

Εως τις 9.00 το απόγευμα της Δευτέρας, στην περιοχή είχαν σημειωθεί πάνω από 100 μετασεισμοί, οι 92 εκ των οποίων μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη του Ληξουρίου, καθώς, μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθηκαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε προσωρινά ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί επίσης στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι, διαπίστωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί.

Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Χαρακτηριστική της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι η υπάρξη βράχων πάνω από δεκάδες σπίτια που με έναν δυνατό μετασεισμό θα μπορούσαν να τα καταπλακώσουν.

Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι πριν από την Τετάρτη δεν θα υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για επαρκή αξιολόγηση.

Σημείωσε πάντως ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος φοβίας εάν είχε καταστεί γνωστό ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε 100% βέβαιοι».

Ανέφερε πάντως ότι αν έπρεπε να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του και εφόσον το κτίριο στο οποίο διέμενε δεν είχε κριθεί ακατάλληλο, θα κοιμόταν στην εστία του. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για προσωπικό θέμα του καθενός.

Κάλεσε μάλιστα τον κάθε κάτοικο να καλέσει μηχανικό καθώς η αντισεισμική κατασκευή δεν προστατεύει πλήρως ενώ επισήμανε ότι σίγουρα υπάρχει ένα ρήγμα αλλά οι πρώτες σεισμολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι ίσως υπάρχει και δεύτερο, κάτι που προσθέτει πολυπλοκότητα στο φαινόμενο.

Από την μεριά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι από χθες έχουν σημειωθεί 130 σεισμικές δονήσεις, κάτι που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της σεισμικής δύναμης έχει εκτονωθεί.

Συνεπώς, όπως είπε, οι πιθανότητες να σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός είναι μειωμένες. Εξήγησε όμως ότι σε 2 - 3 μέρες θα μπορεί να λεχθεί μετά βεβαιότητος εάν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός.

Εξέφρασε μάλιστα την επιστημονική πεποίθηση ότι εφόσον σημειωθεί ένας μετασεισμός της τάξης των 5,3 - 5,4 ρίχτερ θα πρόκειται για θετική εξέλιξη καθώς θα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για ολοκλήρωση της μετασεισμικής ακολουθίας ενώ επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα υπάρχει σεισμική δραστηριότητα στο νησί μέσης έντασης 4-5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...
 
Top