Ένα «έξυπνο» ύφασμα με ενσωματωμένους βιοαισθητήρες, το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει τα πρώιμα «σημάδια» που δίνει η καρδιά, αρκετό καιρό πριν από το έμφραγμα, κατασκεύασε μια γαλλική κοινοπραξία, με επικεφαλής την εταιρεία Cityzen Sciences.

Το «Smart Sensing», όπως ονομάζεται το ύφασμα, παρακολουθεί και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις παραμέτρους που θα ήθελε κανείς να γνωρίζει όταν αθλείται – όπως τη θερμοκρασία του σώματός του ή τους σφυγμούς, την απόσταση που διάνυσε, ακόμη και τη γεωγραφική του θέση.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα ρούχα που θα κατασκευάζονται από το «έξυπνο» ύφασμα, θα δείχνουν σε αυτόν που τα φορά πότε έχει κουραστεί και πρέπει να κάνει διάλειμμα στη γυμναστική του και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ανθρώπους που δεν αθλούνται, αφού έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιάς για έμφραγμα.


Εκτός από την μπαταρία, η συσκευή διαθέτει πομπό, ο οποίος μεταδίδει τις μετρήσεις ασύρματα και σε πραγματικό χρόνο στο smartphone του χρήστη. Εκεί, μια εφαρμογή αναλάμβανε να τις επεξεργαστεί, εμφανίζοντας στην οθόνη του κινητού τις πληροφορίες που προέκυπταν από την ανάλυση.


Το «Smart Sensing» όταν κυκλοφορήσει στην αγορά αναμένεται να κοστίζει το πολύ 30% ακριβότερα από τα συμβατικά υφάσματα, ενώ θα είναι αρκετά ανθεκτικό, ώστε να μην καταστρέφεται με το πλύσιμο ή το σιδέρωμα.



Πηγή
 
Top