Με στοιχεία «μαϊμού» το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να πείσει ότι τον Δεκέμβριο υπήρξαν 19.999 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις. Κρύβει, βέβαια, ότι οι περισσότερες από αυτές τις προσλήψεις είναι... εποχικού χαρακτήρα!
 
Σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, φαίνεται ότι οι προσλήψεις «διασώζονται» από τα προγράμματα πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, καθώς μόνο στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και Αμυνας, και στις υπηρεσίες υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης τον μήνα Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν 19.545 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις. 
Αρα το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει για «σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας», όταν -χωρίς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ- οι προσλήψεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις απολύσεις. Απόδειξη ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είτε αυξάνονται με πολύ αργούς ρυθμούς είτε συνεχίζουν να μειώνονται. 

Σύμφωνα με την Εργάνη, το πιο υψηλό θετικό ισοζύγιο καταγράφηκε στις υπηρεσίες εστίασης (4.227), στην εκπαίδευση (2.351), στο λιανικό εμπόριο (1.838) και στον τομέα της διασκέδασης (1.058). Αντίθετα, το πιο μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο προέκυψε στους τομείς του χονδρικού εμπορίου (-1.479), των καταλυμάτων (-1.257), της βιομηχανίας τροφίμων (-1.148), των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (-943) και της παραγωγής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-604).
 
Συνολικά για το 2013 το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι το θετικό ισοζύγιο έφτασε τις 127.679 νέες θέσεις εργασίας. Ομως από αυτές το 46,14% είναι θέσεις είτε μερικής απασχόλησης είτε εκ περιτροπής εργασίας. Συνεπώς, σχεδόν μία στις δύο νέες δουλειές που προκύπτουν πια στην ελληνική αγορά εργασίας αποφέρει πολύ μικρές αποδοχές, της τάξεως των 200 με 300 ευρώ τον μήνα. 

Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι μόνο τον Δεκέμβριο μετατράπηκαν 1.985 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, άλλες 985 συμβάσεις σε εκ περιτροπής απασχόληση με σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, ενώ υπήρξαν και 865 συμβάσεις που οι εργοδότες τις μετέτρεψαν σε εκ περιτροπής μονομερώς, χωρίς καν να ζητήσουν τη γνώμη των εργαζομένων τους.
 
Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος Εργάνη ξεχωρίζει ότι τον Δεκέμβριο υπογράφηκαν 10 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 2.848 εργαζόμενους. Οι τρεις από αυτές, που αφορούν 96 εργαζόμενους, ενσωμάτωσαν μειώσεις 30,7%.
 
Βασίλης Αγγελόπουλος - Δημοκρατία
 
Top