Στημένα στο «πόδι» τα πεντάμηνα προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων για τους Δήμους
Ενισχύονται οι αμφιβολίες για την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν καταγγελθεί ως προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων, καθώς και η αίσθηση πως η διαδικασία είναι σχεδιασμένη «στο πόδι».
Σύμφωνα με δημάρχους, τα εν λόγω πεντάμηνα προγράμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» λόγω «κενών» ως προς το ποιος καθίσταται «εργοδότης των ωφελουμένων», ο Δήμος ή ο ΟΑΕΔ, και, κατ’ επέκταση, ποιος αναλαμβάνει την καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων.

Ποιος πληρώνει;
«Όσοι Δήμοι μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με τους εργαζομένους, δεν έχουν τρόπο να τους πληρώσουν. Θα έχουν απόλυτο δίκιο να συγκεντρωθούν με μαύρες σημαίες κάτω από τα δημαρχεία και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας» αναφέρουν οι δήμαρχοι.
Σε επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία κοινοποιήθηκε στον ΟΑΕΔ, αναφέρεται πως εκ των υστέρων πληροφορήθηκαν ότι οι «επιβλέποντες φορείς καθίστανται κατ’ ουσίαν εργοδότες», συμπληρώνοντας πως «η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, ασάφειες και πλήρη άγνοια και αδιαφορία για τις διαδικασίες που οφείλουν οι Δήμοι να ακολουθήσουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Σημειώνουν πως οι ΟΤΑ ως εργοδότες, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, φέρουν ακέραια την ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους τόσο για τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσο και για τις αποδοχές τους και δεν μπορούν να επικαλεστούν έναντι των αρμόδιων αρχών ότι δεν έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τα παραπάνω, λόγω καθυστερήσεων στην εκταμίευση από τρίτο φορέα.
Επομένως, λένε, οι Δήμοι καθίστανται νομικά ευάλωτοι σε διεκδικήσεις και ενέργειες όπως επισχέσεις εργασίας ή καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και τονίζουν ότι «ακόμη και στον οδηγό εργασίας ο ΟΑΕΔ επιφυλάσσεται για την έκδοση των οδηγιών διαδικασίας έγκρισης πληρωμών σε μεταγενέστερο χρόνο».
Πάντως, το θέμα φαίνεται να βαίνει «προς διευθέτηση». Επιπλέον, η εμπειρία δείχνει πως ουδέποτε, έως σήμερα τουλάχιστον, υπήρξε ζήτημα μη καταβολής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων.
Στη συγκεκριμένη περίοδο, οι προσλήψεις συμβασιούχων στους Δήμους, και μάλιστα με μισθούς πείνας για βαριές εργασίες που δεν προβλέπονται από το πρόγραμμα, σύμφωνα με εκπροσώπους εργαζομένων, συνδέονται με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αργότερα οι «ωφελούμενοι» θα κληθούν να επιστρέψουν στην ανεργία.

efsyn.gr
 
Top