Άγρια σφαγή στην αρένα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μεθοδεύεται κάτω από τραπέζι, καθώς -παρά τη δεδομένη προστασία έως το τέλος του έτους- η μεγάλη μάζα των οφειλετών παλεύει να αποδείξει στους δανειστές ότι… δεν είναι ελέφαντας!

Προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στην δήθεν… σωτήρια ρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι να καταθέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου, μια υπεύθυνη δήλωση - αίτησηστις τράπεζες.

Όμως, όσο η προθεσμία τρέχει και η καταληκτική 28η Φεβρουαρίου πλησιάζει, πολλά υποκαταστήματα δεν δέχονται καν να παραλάβουν τις αιτήσεις.
«Η απάντηση που δίνουν στον οφειλέτη, είναι: δεν ξέρουμε τίποτα, θα σας ενημερώσουμε», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός, επισημαίνοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που η τράπεζα κινήσει τη διαδικασία για να δεχτεί την αίτηση, μπορεί να υποκρύπτεται… παγίδα:
«Χρησιμοποιούν το νόμο για να ενημερωθούν για τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη και μετά με διάφορα προσχήματα, δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο, προετοιμάζονται ώστε να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του», λέει ο κ. Κρητικός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, το 70% των οφειλετών που επιχειρεί να κάνει χρήση του νόμου, απορρίπτεται από τις τράπεζες, με προσχηματικές δικαιολογίες.
«Αν δεν ισχυριστούν ότι δεν έχουν παραλάβει την σχετική εγκύκλιο,τότε θα ξεψαχνίσουν τα οικονομικά δεδομένα για να εντοπίσουν μια λεπτομέρεια για να υποστηρίξουν ότι δεν είσαι δικαιούχος. Αμφισβητούν τα πάντα… το ύψος του εισοδήματος, την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ακόμη και το ύψος των καταθέσεων του οφειλέτη», υποστηρίζει ο πρόεδρος των δανειοληπτών.

Ψάχνουν και την παρωνυχίδα

Ένα από τα συνηθέστερα επιχειρήματα που επικαλούνται τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να «βαφτίσουν» μη δικαιούχους τους οφειλέτες, είναι το ύψος των καταθέσεών τους, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το νόμο 4224/2013, ο δανειολήπτης υποχρεούται να προσκομίσει στην τράπεζα «λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού, που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης».
«Αυτό διασφαλίζει ότι ο δανειολήπτης δεν έχει “κρύψει” τις καταθέσεις του, κάνοντας μεγάλες αναλήψεις», εξηγεί στο newpost ο δικηγόρος Αντώνης Ζερβός, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «επειδή πρόκειται για ένα κακογραμμένο νόμο, που ετοιμάστηκε στο πόδι, μόνο υποκειμενικές ερμηνείες μπορούν να γίνουν και ο καθένας να καταλάβει ό,τι θέλει. Γι’ αυτό οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν την παρωνυχίδα για να μην κάνουν δεκτή την αίτηση του οφειλέτη».
Η ασαφής διατύπωση, όπως φαίνεται στην πράξη, αφήνει το περιθώριο στις τράπεζες να θεωρούν ότι, για παράδειγμα, δύο αναλήψεις ύψους 500 ευρώ και 600 ευρώ, που έγιναν σε κοντινές ημερομηνίες, αρκούν για να θεωρηθεί ότι ο αιτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις, γιατί… εξαφάνισε τις καταθέσεις του!


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/
 
Top