Αυτή είναι η πόλη-φάντασμα στην άκρη του κόσμου. Μια πόλη που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 1998, εκτός από τον ένα και μοναδικό οδηγό για επίδοξους – και εξαιρετικά θαρραλέους – τουρίστες. Και το κατοικίδιό του, μια λευκή αλεπού!
Η πόλη, που ονομαζόταν Πυραμίδα, στην ακμή της κατοικείτο από 1.000 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονταν στα τεράστια ανθρακωρυχεία της περιοχής. Ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις για το καθεστώς της πρώην ΕΣΣΔ, εξ' ου και απολάμβανε μοναδικά προνόμια. Τέτοια που σήμερα την καθιστούν σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες.
Πρωτίστως Νορβηγούς τουρίστες καθώς η Πυραμίδα επί της ουσίας βρίσκεται σε νορβηγικό – σήμερα – έδαφος, στο απομονωμένο νησί Spitsbergen στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το νησί ανήκει γεωγραφικά στη Νορβηγία, όμως η Ρωσία διατηρεί – βάσει παλαιάς διακρατικής συμφωνίας – τα δικαιώματα κατοχής του για ερευνητικούς σκοπούς. Απέχει 800 μίλια από το Βόρειο Πόλο και η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφεται στο νησί το καλοκαίρι είναι -10 βαθμοί Κελσίου!
Σήμερα στην πόλη κατοικεί μόνον ένας άνθρωπος. Ο 33χρονος Βλαντιμίρ Προκόβιεφ που εργάζεται ως οδηγός και ξεναγός για τα γκρουπ των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη-φάντασμα / μνημείο.
Ο Βλαντιμίρ μένει μόνιμα στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Tulip Hotel, μαζί με την αρκτική αλεπού που έχει εκπαιδεύσει και με την οποία μοιράζεται σπίτι, φαγητό και... διασκέδαση. Διασκέδαση που συνίσταται στο να περιδιαβαίνει τα γύρω βουνά ψάχνοντας να βρει ένα σημείο που να πιάνει σήμα κινητού τηλεφώνου από το νορβηγικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.
Στην “Πυραμίδα” δεν υπάρχει ραδιόφωνο, τηλεόραση ή ίντερνετ. Υπάρχει όμως ρεύμα, κάποιες ώρες την ημέρα.
Κατά τα λοιπά ο Βλαντιμίρ περιγράφει πως κάθε ημέρα επισκέπτεται, είτε μόνος του, είτε μαζί με τουρίστες, το παλιό, ξύλινο γυμναστήριο της πόλης, όπου υπάρχει ακόμα και μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, το μεγαλύτερο σπίτι της πόλης που περιπαιχτικά ονομάζει 'Παρίσι' και στο οποίο παλιότερα έμεναν οι ανύπαντρες γυναίκες της πόλης, και το μνημείο που στήθηκε το 1962 για να τιμήσει το ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάριν στο Διάστημα, τον Απρίλιο του 1961.
Σε ένα από τα γκαράζ της πόλης βρίσκεται ακόμα και σήμερα ένα παλιό, 22 ετών, Toyota, που παραδόξως λειτουργεί ακόμα και ο Βλαντιμίρ αποκαλεί “λιμουζίνα της Πυραμίδας”.
Η ξενάγηση των τουριστών ολοκληρώνεται στην άκρη της πόλης, μπροστά σε μια προτομή του Λένιν!
protothema.gr