Μία ενδεχόμενη κατάργηση του νόμου Κατσέλη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά τα οποία θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με πλειστηριασμούς των πρώτων κατοικιών τους. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Δανειολήπτες – πλειστηριασμοί”που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Ε.Β.Ε.) Χανίων.
 
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το Νέο Σχήμα Εργαζομένων της ΔΕΥ.ΑΧ, η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.Κρήτης), το Δίκτυο Ανέργων Χανίων και οι Ομάδες κοινωνικής δικτύωσης “Φρεάτιο”, “Κανείς μόνος στην κρίση” και “Φώτα της πόλης”. Μίλησαν η δικηγόρος Ράνια Μπουρδάκη και ο αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ. Κρήτης και ειδικός σύμβουλος υπερχρέωσης (Ν.3869/2010) Γιώργος Παπαλάς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος της Ε.Π.Κ. Κρήτης Ιωάννα Μελάκη.Ειδικότερα, ο κ. Παπαλάς τόνισε ότι ο νόμος 3869 που είναι γνωστός ως νόμος Κατσέλη έχει δώσει ελπίδα και οικονομική ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέχρι σήμερα ενώ και στα Χανιά είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που έχουν αξιοποιήσει τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου με πολύ θετικά αποτελέσματα.
 
«Είναι αρκετός ο κόσμος και έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι έφτασαν στα δικαστήρια με τους συνεργάτες μας τους δικηγόρους της Ενωσης και καταφέραμε πάρα πολλά», τόνισε ο κ. Παπαλάς, ενώ ερωτηθείς για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η οποία έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ. Κρήτης σχολίασε: «Η θέση μας είναι ότι όπως τότε για τον νόμο 3869 είχαμε κληθεί ως προεδρεία των Ενώσεων για να συμμετέχουμε στις συσκέψεις και να καταθέσουμε τις απόψεις μας, θα πρέπει να επαναληφθεί αυτή η διαδικασία για να δώσουμε την άποψή μας». Από την πλευρά της η δικηγόρος Ράνια Μπουρδάκη αναφερόμενη στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής -σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας- δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, ενώ χαρακτήρισε    ιδιαίτερα θετικό τον νόμο Κατσέλη.
«Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γίνονται ακόμα πολλοί πλειστηριασμοί και κατασχέσεις παρά μόνο από κάποιους ιδιώτες. 

Από τις τράπεζες έχουν “παγώσει” και αυτό είναι καλό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο που έχει τις προϋποθέσεις να μπει στον νόμο Κατσέλη που είναι μια ομπρέλα και σώζει την πρώτη κατοικία», σημείωσε η κα Μπουρδάκη ενώ ερωτηθείσα για το αν οι πλειστηριασμοί δεν έχουν προχωρήσει διότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για ακίνητα αλλά για ρευστό παρατήρησε: «Είναι μια εκδοχή. Ωστόσο, από την άλλη, το ζητούμενο για κάθε τράπεζα είναι να πάρει το ακίνητο σε μια εξευτελιστική τιμή και γι’ αυτό στην πράξη δεν πάνε από τον πρώτο ορισμό του πλειστηριασμού να πάρουν το ακίνητο. 

Αφήνουν να γίνει άκαρπος την πρώτη φορά, να γίνει άκαρπος τη δεύτερη και την τρίτη πάνε στο πρωτοδικείο και ζητάνε μείωση του τιμήματος. Αυτό όμως είναι ολέθριο για τον οφειλέτη διότι και το ακίνητό του χάνει σε μια εξευτελιστική τιμή και το χρέος μένει περίπου το ίδιο να τον κυνηγάει αυτόν και την οικογένειά του».
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε η κα Μπουρδάκη, θα είναι καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία αν αυτός ο νόμος Κατσέλη πάψει να ισχύει.
 
Χανιώτικα Νέα
 
Top